Еве што ќе јадат холивудските ѕвезди на доделувањето на Оскарите
Волфганг Пак, веќе 30 години главниот готвач на менито по церемонијата на Оскарите, Governors Ball, и неговиот тим на готвачи се подготвени за годинешното издание на најважната филмска ноќ во Холивуд и во светот, во недела вечер кон понеделник . ќе сервираат вечера за 1.500 гости и, според него, неговиот 150.000-ти чоколаден Оскар.
Има по нешто за секого, без разлика дали се тврдокорни вегани или посветени месојади, ветува Пак, кој ја надгледува неговата јубилејна вечера по Оскарите.
„Можеме да направиме сè да има добар вкус“, вели славниот австриско-американски шеф, експерт за задоволување на најпребирливите непца во Холивуд. На минатите Оскари, Хоакин Феникс ги пофали неговите вегански специјалитети под влијание на Азија; Мартин Скорсезе ги одобри неговите тестенини; и ако се појави Барбра Стрејсенд, ќе се послужи нејзината омилена пита со пилешко, покрај очекуваните класици прелиени со тартуфи, макарони и сирење до пици на дрва до минатогодишната ѕвезда, пренослив корнет исполнет со риба и чипс.
Извршните готвачи од целата империја на Пак се враќаат на завршните задачи на различните станици со мали чинии за Балот. Нов член на екипата е главниот готвач Макс Фарина, кој го претставува најновиот ресторан на Пак во Лас Вегас, луксузниот Италијан Карама. Фарина ќе служи рижото со диви печурки и црн тартуф заедно со говедско рагу, вегански и вегетаријански мини лазањи. На шведската маса со тема „Chinois on Main“, ќе има патка и соја во стилот на Chinois Peking, мед и јагнешки рифови маринирани со ѓумбир, прелиени со винегрет цилантро.
„Ние готвиме сè во последен момент, и сè е многу вкусно и многу вкусно“, забележува Пак.
Изборот на слатки е значителен. Гостите можат да уживаат во луксузните Oreos (топчињата вклучуваат dulce de leche и лешник), Oscar pops и чоколадни Пскари посипани со 24-каратно злато во прав, (5.000 се направени за ноќ). Чоколадните пури со „пепел“ внесени во Гранд Марние се високо визуелна завршница.
Надополнување на инвентивното мени на Puck Catering се познатите коктели од Don Julio Tequila и посветениот бар Don Julio 1942; Изборите на црвено и бело вино се од ценетите француски имоти Clarendelle & Domaine Clarence Dillon Bordeaux. Шампањ од розе Fleur de Miraval на Бред Пит ги чека оние кои се подготвени да прослават со пенлив пијалок.
„Од пристигнувања на црвениот тепих до шоуто до после забавата, има визуелен континуитет“, објаснува Мери Џејн Парлоу, извршен потпретседател на Академијата, продукција на награди и специјални настани. „Има синергија на целиот ден“, вели таа за заедничката креативна визија на тимовите за настани на Академијата. „Сите соработуваат и тоа е за слава на неделата на Оскар“. (Варајати)