ЕУ воведе забрана, за 20 дена повеќе ќе нема светки во шминките


Светките во козметиката треба да заминат во историјата по одлуката на Европската комисија (ЕК) да ја ограничи употребата на микропластика што намерно се додава на производите, поради што трговците на козметика подготвуваат промотивна продажба на такви производи.

На 25 септември, ЕК усвои мерка која, во согласност со законодавството на ЕУ за хемикалии (регулатива REACH), ја ограничува микропластиката што намерно се додава на производите. Оваа мерка не се однесува само на козметичката индустрија, туку има и пошироки импликации.

Но, во следните 20 дена, новото правило ќе биде најзабележливо токму во трговијата со козметика. Како што вели Вероника Терзиќ од продавницата „Пегот“ во Копривница, Хрватска, специјализирана за уметност, хоби и фризерски асортиман, веќе започнале со подготовки за специјална продажба на одредени козметички производи кои содржат микропластика.

„Штотуку добивме е-пошта од познат производител на производи за нокти дека сите производи кои содржат микропластика се повлекуваат од пазарот до 16 октомври. Списокот на производи е навистина долг бидејќи не се само лакови кои содржат сјај и светки, туку и разни други делови од палетата на производи , на пример пигменти и фолии кои му даваат посебен сјаен изглед на маникирот, а моментално се многу популарни на пазарот“, вели Терзиќ.

Новите мерки имаат за цел да спречат ослободување на околу половина милион тони микропластика во животната средина. Ќе биде забрането сами да продаваат микропластика и производи во кои тие намерно се додаваат и кои се ослободуваат од нив при употреба. За оправдани случаи се применуваат отстапувања и преодни периоди, за да можат субјектите на кои важат новите правила да се прилагодат.

Забрана за светките и микрогранулите за 20 дена
Се применува широка дефиниција за микропластика – која ги вклучува сите честички од синтетички полимери кои се со големина помала од пет милиметри и се органски, нерастворливи и отпорни на распаѓање. Целта е да се намалат емисиите на намерно додадена микропластика од што е можно повеќе производи.

Некои од многуте вообичаени производи опфатени со ограничувањето се грануларни материјали за полнење што се користат во вештачки спортски површини, козметички производи во кои микропластиката се користи за различни намени, детергенти, омекнувачи, светки, ѓубрива, производи за заштита на растенијата, играчки, лекови и медицински производи .

Првите мерки, како забраната за светките и микромонисртите, ќе почнат да важат со стапување на сила на ограничувањето, за 20 дена. Во други случаи, забраната за продажба ќе се применува по подолг период, за да им се даде доволно време на засегнатите страни да развијат алтернативи.

Отстапувањата од забраната за продажба се однесуваат на производите што се користат во индустриски локации или кои не испуштаат микропластика, но нивните производители ќе мора да дадат упатства за правилна употреба и отстранување на овие производи за да се спречи ослободување на микропластика.