Драго Јанчар: Нашето пишување понекогаш му помага на читателот да ги разбере страста, тагата, радоста и заблудата

Вечерва во 20 часот во Кинотеката ќе биде прикажан култниот филм од 1980 година „Кој тоа таму пее“ на Слободан Шијан, кој е гостин на „ПРО-ЗА Балкан“.Со Шијан ќе разговара Александар Прокопиев, уметнички директор на фестивалот


Ние му пркосиме на историското време и ја исмеваме човечката комедија или сочувствуваме со човечката трагедија, но истовремено знаеме дека не можеме да промениме нешто суштинско. А сепак, продолжуваме да пишуваме, бидејќи така сака нашата желба за опишување. И понекогаш му помага на некој читател, нема да речам да живее, туку да ги разбере човечката страст, тага, радост и заблуда, рече словенечкиот писател Драго Јанчар синоќа во своето обраќање по повод врачувањето на наградата „Прозарт“, што му ја додели Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“.

Обраќајќи им се на членовите на жирито, преведувачите на неговите книги, пријатели и читателите на неговите книги на македонски јазик, Јанчар додаде дека ова признание му е особено при срце, бидејќи, во добро и лошо, голем дел од неговиот живот е поврзан со балканскиот дел од Европа.
– Оваа награда што ја добивам денес особено ми е драга. Не затоа што е за уметност на прозата, воопшто литературна уметност, центарот на сѐ што правам и што ме интересира, бидејќи со балканскиот дел од Европа е поврзан голем дел од мојот живот, и во добро и во лошо. Благодарам за неа – дополни тој.

Наградата му ја врачи претседателот на Одборот за доделување на наградата „Прозарт“, Ермис Лафазановски.

Владимир Левчев

Секој од авторите-гости на фестивалот се претстави со извадоци од свои дела на јазикот на кој твори. Во Даут-пашиниот амам, заедно со Јанчар, синоќа читаа писателите: Снежана Младеновска-Анѓелков, Тарик Туфан, Владимир Левчев, Ренато Баретиќ, Даница Вукиќевиќ и Слободан Шијан. Сите имаа можност да се дружат во изминатите три дена заедно со членовите на програмата „Скопје фелоушип“.

Слободан Шијан

Фестивалот го затвори неговиот основач, Дејан Трајкоски, кој им се заблагодари на сите гости и на тимот со којшто континуирано работат 11 години. Тој рече:

– Се надевам дека фестивалот и оваа година беше како во песната на Радован Павловски: Подајте ми триножно столче / Во просторот да седнам / И сè што ве боли речете ми / Со метафора ќе го искамшикувам.

Во рамките на дополнителната програма на фестивалот, вечерва во 20 часот во Кинотеката во Скопје ќе биде прикажан култниот филм од 1980 година „Кој тоа таму пее“ на Слободан Шијан, кој е гостин на „ПРО-ЗА Балкан“. Во рамките на настанот предвидена е сесија со прашања и одговори и разговор меѓу Слободан Шијан и Александар Прокопиев, уметничкиот директор на фестивалот.

Програмата „Скопје фелоушип“ оваа година е дел од меѓународниот проект „Читај, сподели, уживај“, се реализира во соработка со КУД Содобност од Словенија а ко-финансиранa е од програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија. Учесниците на програмата „Скопје фелоушип“ вчера имаа можност да се информираат повеќе за Конкурсот за финансирање преводи на странски издавачи на репрезентативни дела од македонската книжевност на странски јазици. На средбата со д-р Билјана Туџаровска-Ќупева, раководителка на секторот за издавачка дејност издавачите и книжевни агенти од Италија, Франција, Шпанија, Германија и Словенија можеа да дознаат повеќе за условите за превод на наши современи изданија на светските јазици.Тие исто така имаа средба со претставници од издавачките куќи „Чудна шума“ и „Гаврош“ од Скопје.

Организатор на фестивалот „ПРО-ЗА Балкан“ е издавачката куќа „Прозарт медиа“ од Скопје.