Дерматологот советува: Колку често треба да ја менувате навлаката за перница?


Можеби ја користите вашата навлака за перница премногу долго.

Иако изгледа дека не е време да ги замените, навлаките за перници може брзо да се извалкаат. Според дерматолозите, треба да ги заменуваме барем еднаш неделно.

„Мислам дека навлаките за перници, исто како и постелнината, треба да се менуваат барем еднаш неделно“, вели д-р Ксенија Кобетс, директорка за козметичка дерматологија, пишува Real Simple.

„Меѓутоа, ако повеќе се потите или вашата коса има тенденција да стане мрсна, можеби ќе треба да ја менувате почесто, на секои 2 до 3 дена.

Одговорот е дека свилените навлаки за перници позитивно влијаат на создавањето на брчките, односно можат да го намалат нивниот изглед.

„Мазната површина со многу мало триење значи помалку истегнување на кожата отколку со традиционалната памучна навлака за перница. Добиваме згмечени брчки ако спиеме на страна или на лице, па можеме да добиеме помалку од нив кога спиеме на свила“, вели Нил Шулц. дерматолог во Њујорк, според Good Housekeeping.

Истражувањата покажуваат дека триењето од вртењето може да предизвика брчки на кожата, но свилената мазна површина работи на долгорочно намалување на овој ефект.