Денеска ќе има целосно затемнување на Сонцето. Каде ќе може да се види?


 

Затемнувањето на Сонцето, феноменот кога Месечината поминува меѓу Земјата и Сонцето, е атрактивен и релативно редок феномен кој привлекува внимание. Додека „обични“ затемнувања на Сонцето се случуваат неколку пати годишно, целосно затемнување на Сонцето се случува на секои 18 месеци, па и поретко. Денеска, понеделник, 8 април, ќе има целосно затемнување на Сонцето.

Како што наведува НАСА на својата веб-страница, целосното затемнување на Сонцето ќе започне над јужниот дел на Тихиот Океан. Првата локација во континентална Северна Америка која треба да ја доживее тоталитетот е пацифичкиот брег на Мексико. Затемнувањето потоа продолжува од Мексико, влегува во САД во Тексас, патува низ многу држави и влегува во Канада во близина на јужниот дел на Онтарио. Небото ќе се затемни како да е зори или самрак. Доколку времето дозволи, луѓето ќе ја видат Сончевата корона или надворешната атмосфера што вообичаено е заматена од лицето на Сонцето. Тоа ќе биде последното целосно затемнување на Сонцето видливо од соседните држави на САД до 2044 година.

Делумно затемнување ќе биде видливо во некои делови од Европа: Свалбард (Норвешка), Исланд, Ирска, западниот дел на Велика Британија, северозападните делови на Шпанија и Португалија, Азорските Острови и Канарските Острови.

Дел од дополнителните причини за интересот за ова затемнување на Сонцето е што тоа ќе биде најдолгото и најтемното целосно затемнување во САД од 1806 година, а ќе се случи на сончевиот максимум, што значи дека сончевата корона ќе изгледа поголема и посиметрична. Тоа ќе биде најгледаното целосно затемнување на Сонцето досега во Северна Америка.

Интересно е што најстарото забележано затемнување на Сонцето датира од 3340 година п.н.е. Спектакуларниот феномен го забележале и книжниците во Кина. За затемнувањето на Сонцето се зборува и во записите на Маите.

АСТРОЛОГИЈА И ПРАКТИЧНИ ПРАШАЊА

Астролошки, денешното затемнување на Сонцето се случува во знакот Овен, а тој знак е одговорен за брзиот развој на настаните. Затемнувањето на Сонцето секогаш паѓа на супер-активирана и суперинтензивна млада месечина. Во тој клуч, може да се прочита дека ова затемнување на Сонцето поттикнува нов начин на постоење што го менува правецот или текот на животот. Астролозите велат дека целосните ефекти од денешното затемнување ќе се видат околу 25 мај.

Вистинската дефиниција за затемнување на Сонцето ја разбрале кинеските, вавилонските александриски астрономи, но ова знаење ѝ било познато само на владејачката елита, додека остатокот од населението верувало во легенди и митови. Денешните наоди, освен што детално го опишуваат затемнувањето на Сонцето, овозможуваат и предвидување на затемнувањето на Сонцето дури и со векови однапред, како и реконструкција на оние што се случиле пред неколку векови.

Што се однесува до секојдневните, конкретни работи за затемнувањето на Сонцето, многумина ќе патуваат далеку и нашироко за да добијат најдобар поглед на затемнувањето, па се очекува патиштата да бидат преполни. Аикса Дијаз, портпаролка на Американската автомобилска асоцијација, ги предупреди сите што планираат да го гледаат затемнувањето: „Вооружете се со трпение, без разлика дали патувате далеку или блиску, луѓето ќе бидат надвор за да го видат затемнувањето“.

Во претходните настани со целосно затемнување, како во 2017 година, некои области наводно имаа гужви што траеја дури 13 часа. Луѓето се поканети да ги полнат возилата со гориво, но и да се складираат со храна и пијалоци.