Дали знаете од што и како е направена гумата за џвакање?


Без разлика дали сакаме да признаеме или не – некои од нас консумираат храна за која всушност не знаеме од што е направена. Иако технички не ја јадете, составот на гума за џвакање исто така ги изненадува луѓето.

Во минатото, гума за џвакање се правела од сокот на дрвото Саподила. BBC Science Focus вели дека повеќето компании сега користат супстанца наречена полиизобутилен за производство на гуми за џвакање. Тоа е главната компонента на бутил гумата, материјал кој често се користи за автомобили, но и за различни намени во домовите и медицинските производи.

Полиизобутиленот се меша со пластификатори и материјали (сите се користат во производството на храна) за да се направи гуменото соединение џвакачко.

Составот на гума за џвакање се состои од гумена основа или јадро за џвакање, кое може или не е обложено. Основата за гума за џвакање се состои од нерастворлива база за џвакање (смоли, навлажнувачи, еластомери, емулгатори, полнила, восоци, антиоксиданси и омекнувачи), засладувачи и ароми. Облогата може да се состои од, на пример, засладувачи, ароми, бои и овошни киселини.

Кога се прави гума за џвакање, основата за џвакање се топи во миксер со загревање, па полека се додаваат другите состојки и се мешаат додека масата не добие конзистентност.

Истражувањата покажаа дека џвакањето гума за време на извршувањето на задачите може да ги подобри различните аспекти на функцијата на мозокот, вклучувајќи ја будноста, меморијата, разбирањето и одлучувањето.

Интересно е тоа што некои студии открија дека гума за џвакање на почетокот може малку да го одвлекува вниманието, но може да ви помогне да се фокусирате на долг рок.

Гуми за џвакање дури може да биде корисна алатка за оние кои се обидуваат да изгубат тежина. Тоа е затоа што е нискокалорично и ви дава сладок вкус без негативно да влијае на вашата исхрана.