Дали сте сонувале за нешто грдо? Еве што навистина значат кошмарите и како да ги запреме

Експертите објаснуваат зошто сонуваме лоши соништа, но и како да спречиме кошмари, за да може конечно да се одморите.

Научниците велат дека соништата се „приказни што мозокот ги раскажува за време на сонот – збир на слики, чувства и сеќавања кои неволно се случуваат за време на РЕМ фазата на сонот“. Звучи убаво, но како што сите знаеме, соништата не се секогаш убави и пријатни – кошмарите не се невообичаени.

За среќа, кошмарите во повеќето случаи се прилично безопасни. Покрај тоа, експертите веруваат дека тие исто така можат да послужат како специфична порака.

Зошто имате кошмари

„Кошмарите обично се поврзани со непријатни ситуации во животот и така мозокот се обидува да ви помогне“, вели аналитичарот од соништата, Лори Левенберг.

„ Кошмар кој се повторува најчесто се активира од некои потешкотии, проблем, што сè уште не сте го решиле… или шема на однесување што доведува до постојано повторување на истиот проблем“.

Повеќето соништа немаат буквално значење, но некои теми и симболи кои се појавуваат можат да ви помогнат да разберете што се обидува да ви го пренесе кошмарот, вели Левенберг.

“На пример, ако упорно остварувате контакт со токсични луѓе, може да имате кошмари со змии. Или, ако секогаш избегнувате конфронтации и тешки проблеми наместо да се смилувате, можно е често да сонувате дека некој ве брка “, објаснува таа.

Експертот за „дешифрирање“ на соништата Ентони Фрејер вели дека негативните самоуверености, како што се „никој не ме сака“, „безвредно“, „Јас не сум доволно добар“, можат да се манифестираат и во соништата.

„Колку повеќе ќе се придржувате кон тие верувања за себе, толку полоши ќе станат кошмарите“, тврди тој.

Друга вообичаена шема на кошмари е траума. “Обично луѓето буквално не сонуваат за трауматските настани што им се случиле, но постои симболика што сонот го поврзува со траума. Овие се типични посттрауматски кошмари”, вели Левенберг.

Повторувачките кошмари исто така можат да бидат причина за здравствени проблеми или лекови, но тоа ретко се случува.

Како да се запрат кошмарите

За да ги запрете кошмарите, прво мора да ја утврдите причината за кошмарите. Во зависност од тоа колку се напнати и страшни вашите кошмари, можете да пробате неколку од следниве техники.

Водете дневник

Напишете ги во вашиот дневник и кошмарите и вашите искуства во текот на денот, советува специјалист за когнитивна терапија Трејси Вадакумерчи. Ова ќе го олесни поврзувањето на точките што се вообичаени за соништата и настаните од реалниот живот.

Запишете го сонот

Пишувањето може да биде многу ефикасно, особено ако се фокусирате на деталната содржина на сонот. Меѓутоа, Левенберг советува дека кога го запишувате сонот, променете го исходот од кошмарот на хартија – тоа помага особено ако кошмарите се предизвикани од траума од минатото.

„Запишете што е можно повеќе детали од кошмарот. Тогаш, кога ќе стигнете до крајот на сонот или најстрашниот дел, помислете на друг крај“.

Избегнувајте екрани пред спиење

Фрејер вели дека гледањето телевизија или филмови пред спиење најверојатно ќе ве натера да сонувате за различна верзија на нерешен емотивен проблем или сцена од филм. Затоа, се препорачува да не гледате телевизија еден час пред спиење.