Дали е можно да се заразиме со коронавирус од банкноти?

Не постои значителен ризик да се заразиме со новиот вирус со употреба на хартиени и метални банкноти, соопшти Европската централна банка (ЕЦБ).

Ова, наводно, било утврдено со лабораториски тест, кој покажал дека вирусот преживеал многу подолго на другите површини, пренесува порталот „Локал Франс“.

Парите сè уште се користат во 19 земји од еврозоната. Сепак, бројни продавници и продавници бараат од клиентите да се префрлат на безконтактно плаќање за да избегнат ракување со банкноти и можен контакт со заразено лице.

Членот на извршниот одбор на (ЕЦБ), Фабио Панета изјави дека тестирањето во лабораторијата покажало дека стапката на преживување на вирусот е 10 до 100 пати поголема на не’рѓосувачките површини, како што се рачките на вратите, отколку на банкнотите.

„Другите анализи покажаа дека вирусот е многу потежок за пренесување преку порозни површини како што се памук или хартија отколку од мазни површини како што е пластика“, рече Панета, додавајќи дека банкнотите на еврото се отпечатени на хартија од памучни влакна што ги прави отпорни солзи.

Панета исто така заклучи дека банкнотите не претставуваат ризик од инфекција во споредба со другите типови површини со кои луѓето секојдневно доаѓаат во контакт.

Повеќе од 340 милиони Европејци го користат еврото, готовината е доминантен начин на плаќање и е особено популарна во Германија, Франција и Шпанија, соопшти (ЕЦБ).