Црвен или бел компир? Кој е поздрав


Главна разлика помеѓу овие два вида компири е пропорцијата на јаглехидрати.

И двата вида на компири се богати со јаглехидрати, специфичен тип на јаглени хидрати кои ги одржуваат цревата здрави. Јадењето црвени и бели компири исто така може да ви помогне да внесете доволно калиум и витамин Ц.

Гледајќи го процентот на хранливи материи и хранлива вредност, и белиот и црвениот компир се многу слични. И двете се богати со јаглехидрати, калиум и витамин Ц и содржат приближно 150 калории.

Сепак, начинот на кој го подготвувате компирот влијае на тоа колку оваа храна всушност ќе биде добра за вашето тело и здравје. Подобро е да се јаде печен и варен компир отколку пржен.

Пробиотска храна
Главната разлика помеѓу овие два вида компири е пропорцијата на јаглени хидрати. Просечниот бел компир содржи 36,5 грама јаглени хидрати, а просечниот црвен компир содржи 33,9 грама. Покрај тоа, белиот компир има малку повеќе калории – 159, во споредба со црвениот компир – 151.

Една од најголемите придобивки на црвениот и белиот компир е тоа што тие содржат вид на скроб кој е сличен на влакна и јаглехидрати кои вашето тело не може да ги свари. Овој тип на скроб поминува низ желудникот и тенкото црево, а потоа почнува да ферментира во дебелото црево.

Ферментацијата ги храни добрите бактерии во цревата, поради што компирот е класифициран како пробиотска храна. Овој процес им помага на добрите бактерии да се размножуваат, така што тие ги надминуваат лошите бактерии и ги одржуваат вашите црева здрави.

Покрај тоа што помага во контролата на шеќерот во крвта, отпорниот скроб во компирот може да ви помогне и да се чувствувате сити, да спречите запек, да го намалите лошиот холестерол и ризикот од рак на дебелото црево.

Тој игра важна улога во имунолошкиот систем
Компирите исто така се богати со калиум и витамин Ц кои ја одржуваат кожата здрава, помага во метаболизмот на протеините и игра важна улога во вашиот имунолошки систем. Црвените компири имаат мала предност во однос на белиот компир овде, бидејќи содржат речиси двојно повеќе антиоксидантни соединенија, во зависност од тоа колку се пигментирани.

Накратко, и двата вида имаат свои предности, а начинот на подготовка е клучен за компирот да биде добар и здрав за вас. Многумина сакаат помфрит, но тоа не е најздравата опција бидејќи во тој случај компирот се пржи на многу масло, а потоа многу се посолува, пишува „Лајвстронг“.

Црвениот компир може да има помалку калории и јаглехидрати, но белиот или жолтиот компир се подобар извор на железо и калциум.