Црна Гора: Се укинува ли неработната недела за малите претприемачи?


Итно да се реши прашањето за евентуално укинување на неработната недела, за да се овозможи работа на тој ден за сите претприемачи, велат од организациите на работодавачи, додека од друга страна, Унијата на слободни синдикати (ССС) соопшти дека минатата година беа подготвени да го поддржат предлогот кој ќе овозможи претприемачите да работат во недела, но под одредени услови.

Од Министерството за економски развој и туризам за „Вијести“ велат дека договорот за неработната недела мора да се заснова на дијалог преку Социјалниот совет, кој го сочинуваат претставници на работодавачите, синдикатите и државата.

„Од една страна, постојат добри причини да се поддржи воведувањето на работна недела, а исто така, од друга страна, постојат добри причини да се задржи неработната недела, па затоа е неопходно да се разгледаат сите опции и да се најде компромисно решение од кое корист ќе имаат сите страни“, велат од ресорното министерство.

Од Синдикатот на работодавачи (МЕФ) за „Вијести“ велат дека за нив е прифатливо секое сценарио кое е прифатливо за работодавачите, за вработените и за државата.

„Иако од аспект на микро и малите компании е прифатливо решение кое би ги фаворизирало во однос на работата во недела, МЕФ се залага да ги заштити интересите на сите категории компании, затоа сметаме дека решението мора да биде сеопфатно“, велат од таа организација.

Со сличен став има и Управниот одбор на Трговското здружение на Стопанската комора (ПКЦГ), кој смета дека недела треба да биде работен ден за сите трговци, без исклучок.

„Интерес на работодавачите и на државата е да се зголеми прометот, односно приходите за државата и општеството во целина. Најперспективниот и најздравиот дел од општеството е економијата и треба да и се дозволи да работи континуирано, особено имајќи ја предвид економската состојба предизвикана од пандемијата, сега војната во Украина. Целта треба да бидат подобри деловни резултати, повисоки плати за работниците, по што ќе се отворат нови работни места, ќе се развиваат бизнисите, како и општеството и државата“, велат од ПКЦГ.

Според УСС, пред почетокот на минатата летна туристичка сезона, поради тешката буџетска ситуација, Владата ги повикала социјалните партнери на компромиси за работењето во недела и дека се подготвени да им овозможат тоа на претприемачите и микропретпријатијата. Договорот пропишува 100 отсто зголемување на платите за работа во недела; да се засили инспекцискиот надзор над почитувањето на правата на вработените за еден ден неделен одмор во текот на сезоната и да се тестира овој модел во една летна и зимска туристичка сезона, а потоа да се разгледаат ефектите од примената на моделот, особено од искуството на вработените кои работеле во недела , и ја разгледа можноста за нејзино продолжување.