Циметот и ванилата не се само за празниците, тие имаат бројни здравствени придобивки


Мирисите на цимет и ванила се пријатни празнични кои поттикнуваат сеќавања, но овие намирници имаат и голем број здравствени придобивки, пишува германската новинска агенција ДПА.

Ванилата што се користи за печење и ароматизација се извлекува од мешунките на ова растение. Чистиот екстракт од ванила, но не и екстракт со вештачки вкус, е богат со фенолно соединение наречено ванилин. Постојат ограничени студии кои покажаа дека ванилин има антиоксидантни, антиканцерогени и антиинфламаторни својства.

Мирисот на ванила е неговата вистинска моќ. Опишан е како топол и смирувачки. Тоа е честа состојка во парфемите. Томас Џеферсон пробал сладолед од ванила во Париз во 1780-тите и го запишал рецептот, чиј примерок се наоѓа во Библиотеката на Конгресот.

Циметот е вториот мирис на сезоната и вториот најпопуларен зачин во САД. Во древниот Египет, циметот се користел за лекување на кашлица, артритис и болки во грлото. Денес постојат студии кои го поврзу-ваат циметот со намаленото ниво на шеќер во крвта. Некои истражувања сугерираат дека циметот може да ја намали отпорноста на инсулин.

Циметот е богат со антиоксиданси, кои можат да ги заштитат клетките од оштетување. Антиоксидансите исто така помагаат во намалување на воспалителните процеси во телото. Како и ванилата, количините што вообичаено се јадат би имале ограничени здравствени придобивки, но мирисот е топол и пријатен.

Сепак, нема причина да не се зголеми внесот, пишува ДПА. Зголемувањето на внесот на цимет ќе го подобри вкусот и уживањето во храната. Лесен начин да го додадете овој зачин е да го измешате со кафе, да го промешате чајот со стапче цимет, да го додадете во мафини и палачинки и да го посипете на овесна каша и смути.