Цените на шеќерот се искачија на највисоко ниво во последните 11 години


Фото: Википедија

Фјучерс цените на суровиот шеќер се зголемија на 24 центи за фунта во последните денови, достигнувајќи го највисокото ниво во последните 11 години.

„Основите на шеќерот се прилично оптимистични за да ги задржат цените високи на краток до среден рок“, изјави за Си-Ен-Би-Си (CNBC), Гириш Чимвал, аналитичар за шеќер во СиП (S&P), наведувајќи дека временските ризици ги мачат врвните производители на шеќер, пренесе СЕЕбиз.

Зголемените трошоци може да се пренесат на потрошувачите во форма на поскапи бонбони.

„Зголемувањето на цените на кондиторските производи и пијалоците базирани на шеќер ќе ги вклучи и зголемувањето на вредноста на шеќерот“, рече Џон Стенсфилд, виш аналитичар за шеќер во платформата за податоци за стоки DNEXT.

Цените на преработената храна растат на глобално ниво, додаде Стенсфилд.

„Во чоколадна лента имате млеко, какао во прав итн. и тие трошоци исто така се зголемуваат. Трошоците за енергија и работна сила за производство на такви стоки исто така растат“, рече тој.

„Во последниве недели, сезоната на дробењето на трска во Азија почна да се смирува и видовме големи надолни ревизии на посевите во клучните земји производители, особено Индија, Тајланд, Кина и Пакистан“, рече Стансфилд.

Индија е втор најголем производител на шеќер во светот по Бразил.

На почетокот на април, Здружението за трговија со шеќер во цела Индија ги намали проценките за производство на шеќер за речиси 3 отсто за земјоделската година што трае од октомври 2022 до септември 2023 година. Здружението наведе несезонски врнежи во Махараштра, што сочинува повеќе од една третина од производство на шеќер во земјата.

Стенсфилд додаде дека за помалото производство придонесе и лошата европска берба на репка како резултат на намалените површини и летната суша, како и побарувачката што продолжува да се опоравува од ерата на Ковид.

Околу 80 отсто од глобалното производство на шеќер доаѓа од шеќерна трска, според Меѓународната организација за шеќер, додека 20 отсто доаѓа од репка.

„Цените би требало да се движат кон задржување на висок опсег од 21 до 24 центи за фунта“, предвидува Чимвал од СиП.

Додека Кина потенцијално би можела да ги искористи државните резерви за да го намали притисокот врз глобалните пазари, Чимвал предупредува дека има многу фактори кои би можеле да доведат до повисоки цени.

„Сепак, ризикот од Ел Нино за изгледите за азиското производство може во голема мера да се ублажи на среден рок и да ги зголеми цените значително“, предупреди Чимвал.

Според Националната океанска и атмосферска администрација, има 62 отсто шанси за услови на Ел Нињо од мај до јуни.

Во зависност од азиските монсунски врнежи, пазарот на шеќер би можел да стане „многу нестабилен“ и воден од временските услови на среден рок, додаде тој.

Дождот во најдобриот производител Бразил, исто така, го забавува почетокот на жетвата во април.

Жетвата на шеќерна трска во јужноцентралниот регион на Бразил – која сочинува 90 отсто од производството во земјата – трае од април до декември и нејзиниот принос ќе биде клучен репер за следење, рече аналитичарот за стоки на „Фич солушнс“ (Fitch Solutions), Метју Бигин.

Но, „цените на [шеќерот] се толку високи во моментов што дури и ако значително се оладат кога жетвата во Бразил ќе излезе на пазарот, цените сè уште може да се сметаат за покачени над историските нивоа“, рече тој.

Друг фактор што ги турка цените е неодамнешната ненадејна одлука на ОПЕК да го намали производството на нафта за околу 1,16 милиони барели дневно. Тоа поттикна пренасочување на шеќерната трска кон производство на етанол и подалеку од залихите на шеќер, напиша „Фич солушнс“ во извештајот од 13 април.

„Одлуката на ОПЕК и порастот на цената на нафтата најверојатно ќе ги одржат цените високи“, истакна Бигин.

Како и со повисоките цени на храната, земјите кои се борат со високи нивоа на несигурност во храната ќе бидат најтешко погодени од скоковите на цените на шеќерот, рече Чимвал од СиП.

Тоа ќе ги погоди земјите во Северна Африка и субсахарска Африка „особено тешко“, каде што потрошувачката на шеќер и побарувачката за увоз се високи, рече тој.