Астероидот поминува покрај Земјата еден ден пред претседателските избори во САД

Американската вселенска агенција НАСА објави дека астероидот ќе помине покрај планетата Земја на 2 ноември.
Дијаметарот на астероидот означен со „2018VP1“ е нешто помалку од два метра, а се проценува дека неговото влијание врз нашата планета најверојатно ќе биде мало, според НАСА. Американскиот Си-Ен-Ен посочува дека е интересно што тој ќе помине покрај Земјата ден пред претседателските избори во САД, кои се потресени од последиците од пандемијата на коронарен вирус, граѓанските немири и длабоките политички поделби. Сепак, експертите од НАСА пресметале дека проценетата веројатност дека астероидот ќе ја погоди Земјата е 0,41 проценти.