Апаратите ви се расипуваат таман кога ќе истече гаранцијата? ЕУ воведува нов закон за вградени дефекти


Билјана Борзан, автор и преговарач на Европскиот парламент за Законот за зајакнување на потрошувачите, на прес-конференцијата презентираше што е постигнато во текот на преговорите меѓу Европскиот парламент, Советот и Комисијата, пренесува ХРТ. Со новиот закон, најави таа, „ги казнуваме вградените дефекти, воведуваме ознака за времетраењето на уредот и забрануваме голем број лажни тврдења на пазарот“.

„Значајни промени во областа на правата на потрошувачите“
„Оваа недела, околу една година откако го напишав првиот текст на законот, ги завршивме преговорите. Шпанскиот министер Фуентес од Советот, комесарот Рејндерс пред Комисијата и јас пред Парламентот преговаравме седум часа. Резултатот се значајни промени во делот на правата на потрошувачите и неправедните деловни практики кои ќе го олеснат животот на нашите граѓани и ќе овозможат заштеда“, рече Билјана Борзан.

„Не бев подготвена за никакви компромиси“
„Делот за кој најмногу се дебатираше беше забраната за дефекти на вградените уреди бидејќи некои земји-членки сакаа да ја заштитат својата индустрија“, рече таа.

Борзан вели дека не била подготвена на никакви компромиси бидејќи „ако вратата остане подотворена, индустријата ќе најде начин да го заобиколи правилото“. Пресудите против Apple, Samsung, Nintendo и слично на национално ниво не влијаеле на нивниот бизнис низ ЕУ, па затоа е суштинска силна забрана, додаде таа.

„Уредите најмногу се расипуваат токму кога истекува гаранцијата“
„Моето истражување покажа дека 94 отсто од нашите граѓани мислат дека уредите произведени пред дваесет години траат подолго. Исто така, моето истражување и европските истражувања потврдија дека уредите најмногу се расипуваат меѓу втората и третата година, токму кога има задолжителна законска гаранција од две години истекува. Затоа сум пресреќнa што имаме строга забрана со големи казни од минимум четири отсто од прометот“, вели Борзан.

Покрај општата забрана, тие исто така ги забранија ажурирањата што негативно влијаат на уредот, прикажувајќи ги ажурирањата како неопходни кога не се, лажни тврдења дека уредот нема да работи правилно или ќе се скрши ако не се заменуваат делови, додатоци или потрошен материјал од оригиналниот производител, додаде таа.

„Уредите ќе кажат колку долго ќе работат без грешка“
„Дури 78 отсто од нашите граѓани веруваат дека на уредот треба да пишува колку ќе трае. На уредот ќе биде запишан бројот години колку тој производ ќе работи без грешка. На нив ќе има и потсетување на за бесплатната правна гаранција која во е Еу е задолжителна на две години за сите производи“, додаде таа.

„Всушност, истражувањата покажаа дека 60 отсто од граѓаните на ЕУ не знаат дека имаат право на оваа гаранција, иако трговците треба да им го кажат тоа. Добивам барем едно прашање од граѓаните за гаранциите. Покрај етикетата, има ќе има и големи плакати во продавниците за потсетување на граѓаните од нивната десна страна“, вели Борзан.