Андреј Ковачев го нарече Кирил Петков – Понтиј Пилат

Бидејќи ништо не се случува од она што го најавуваше Петков сака да си ги измие рацете како Понтиј Пилат, вели европратеникот од ГЕРБ


 

Продолжуваат жестоките напади врз бугарскиот премиер Кирил Петков откако тој побара од претседателот Румен Радев да го свика Консултативниот совет за национална безбедност и на него да се разговара за блокадата на Македонија.

Поради тоа барање европратеникот од ГЕРБ, Андреј Ковачев, го нарече Петков – Понтиј Пилат.

Премиерот Кирил Петков в недела заминува во дводневна посета на Ватикан, при што ќе се сретне со делегација од Република Северна Македонија предводена од премиерот Димитар Ковачевски, соопшти владината прес-служба.

Петков во петокот го повика претседателот Румен Радев да свика состанок на Советодавниот совет за национална безбедност (НССК) за состојбата на преговорите меѓу Бугарија и Северна Македонија и најави дека позицијата на Бугарија ќе биде разгледана од коалицискиот совет следната недела.

Поради барањето на Петков за свикување на ЗНД, европратеникот на ГЕРБ Андреј Ковачев го опиша како Понтиј Пилат.

„Покрај промената на веќе изнесениот став на Бугарија за почеток на преговорите за членство на Република Северна Македонија во ЕУ, која би можела да биде причината за свикување на нов Консултативен совет за национална безбедност. Што ново се случи од претходниот состанок на овој Совет на 10 јануари 2022 година“, коментира Ковачев,

„Каков е ‘огромниот напредок’ од страна на Скопје во исполнувањето на условите од Рамковниот став на бугарската влада од 2019 година? Каде е ‘огромниот напредок’ на историската комисија?“, праша тој.

„Колку точно се ‘континуираните и неделни средби меѓу петте работни групи’ и кои се вистинските резултати од нив? Освен, се разбира, авионската линија Софија-Скопје која не функционира. Или премиерот навистина верува дека може да лаже и маѓепса сите останати партии, службите, претседателот и бугарскиот народ дека во изминатите неколку месеци се случи вистинско чудо, невидено во нашите односи со Скопје… Или решил дека е дојдено време да си ги измие рацете, како Понтиј Пилат и на оние кои даваа дарежливи и наивни ветувања им објасни дека, за жал, и покрај неговата желба, не може да има промена на позицијата на Бугарија поради ‘лошите момци’“, додаде претставникот на ГЕРБ.

Самиот Петков во неколку наврати објаснуваше дека без одобрение од парламентот, владата нема да преземе ништо за ставот на Бугарија за членството на Скопје во ЕУ.

Премиерот Петков в недела заминува во дводневна посета на Ватикан, при што ќе се сретне со делегација од Македонија предводена од премиерот Димитар Ковачевски, соопшти владината прес-служба.