12 јуни во историјата – Ана Франк доби дневник за нејзиниот роденден


 

На 12 јуни 1942 година, Ана Франк, млада Еврејка која живее во Амстердам, добива дневник за нејзиниот 13-ти роденден. Еден месец подоцна, таа и нејзиното семејство се скрија од нацистите.

Две години, семејството Франк и уште четири семејства ги криеја, хранеа и се грижеа за нив пријатели од неевреите. Семејствата биле откриени од Гестапо, по дојава, во 1944 година. Франковци биле однесени во Аушвиц, каде што мајката на Ана умре. Пријателите во Амстердам ги пребарале собите и го нашле скриен дневникот на Ана.

Ана и нејзината сестра беа префрлени во друг камп, Берген-Белсен, каде што Ана почина еден месец пред да заврши војната.

Таткото на Ана го преживеа Аушвиц и го објави дневникот на Ана во 1947 година како „Дневникот на една млада девојка“. Книгата е преведена на повеќе од 60 јазици.