11 јуни во историјата – Трагедија на трката Ле Ман, автомобил удри во гледачите убивајќи 82 од нив


 

На 11 јуни 1955 година, тркачки автомобил во Ле Ман, Франција, излезе од контрола и удри во трибини полни со гледачи, при што загинаа 82 луѓе. Трагедијата во познатата 24-часовна трка доведе до забрана за трки во неколку држави.

Трката Ле Ман за прв пат се одржа во мај 1923 година и оттогаш се одржува речиси секој јуни. Трката секогаш започнува во 16 часот во сабота попладне и трае следните 24 часа на патека долга 13 километри што поминува низ селските патишта во близина на Ле Ман. Победник е тркачот кој ќе помине најголемо растојание за тоа време. Пред 1970 година, секој автомобил можеше да има само двајца возачи. Само еден возач беше дозволен во раните години на трката. Денеска се потребни три.

Во 1952 година, Пјер Левег, Французин кој возеше сам, можеби ќе победеше на трката ако не беше една грешка во последниот час. Три години подоцна, Левег беше поканет да се приклучи на тимот на „Мерцедес-Бенц“; нивниот автомобил „300СЛР“ требаше да биде опремен со нова иновација, воздушна сопирачка што ќе го подобри возењето на свиоците.

Пред трката, Левег се пожали дека патеката е претесна во близина на просторот за пит-стоп и трибината. Оваа опсервација се покажа предзнак. Додека Левег се тркаше за водство во близина на боксот, тој скршна за да го избегне „јагуарот“ на колегата Мајк Хоторн додека се движеше кон боксот. Автомобилот на Левег, со брзина од околу 240 километри на час, се удри во Ленс Меклин во „Остин-Хили“ и беше катапултиран нагоре. Автомобилот удри во трибината, а неговите експлодирани делови влегоа директно во луѓето. Левег и повеќе од 80 гледачи на трибината, ги загубија животите во огнената несреќа.

Трката продолжи и покрај ужасната несреќа (победи Глог), наводно затоа што ако преостанатите гледачи ја напуштија областа, ќе ги блокираа амбулантите повикани да ги подигнат мртвите и повредените. Остатокот од тимот на „Мерцедес“ беше отповикан.

Гран-при трките во Германија и Швајцарија закажани за подоцна истата година беа откажани. И Шпанија и Мексико привремено ги забранија трките по трагедијата во Ле Ман во 1955 година.