Франција распоредува војници низ земјата со цел одржување на безбедноста

Францускиот претседател Емануел Макрон објави дека ширум земјата ќе бидат распоредени војници за да помогнат во одржувањето на безбедноста за време на протестите на жолтите елеци планирани за овој викенд.

Макрон изјави дека армијата ќе обезбедува владини згради и други локации, за да им овозможи на полициските сили да се фокусираат на одржување на јавниот ред и мир.

Околу 7.000 војници, од кои повеќето се вооружени со автоматски пушки, веќе се распоредени ширум земјата во рамките на операцијата Сентинел, како што ја нарекува армијата, осмислена со цел заштита на чувствителни локации по смртоносните напади во 2015 година.

Француската Влада во понеделникот објави нови мерки за безбедност и забрана на протестите на жолтите елеци долж авенијата Шанс-Елизе (Елисејски полиња) во Париз и во два други градови, по немирите во саботата во кои беа уништени продавници со луксузна стока.