СЈО се сомнева дека се врши притисок врз сведок за „Титаник 3“

Со сведочење на Тулај Красниќи започна рочиштето за предметот „Титаник 3“ на СЈО во кој се обвинети Ејуп Аљими и Исмет Гури, затоа што како членови на Општинската изборна комисија во Чаир на локалните избори во 2013 година „уништувале изборен материјал“.

На прашање на јавниот обвинител Љубомир Лапе, Красниќи рече дека на денот на гласањето отишла на отворањето на избирачкото место и поради болест на нејзиното дете заминала дома и во 19 часот се вратила на избирачкото место, при што со член на комисијата ги однела изборните материјали во општина Чаир.

Сведокот во повеќе наврати на прашање на обвинителот за многу работи не се сеќава, бидејќи биле пред пет години, при што на таквите одговори обвинителот Лапе рече дека се сомнева дека врз сведокот е извршен притисок или некој му се заканува. На прашање на Лапе дали се сеќава дека во СЈО дала исказ дека се плаши од агресивноста на Исмет Гури, сведокот рече дека не се сеќава ниту пак знае кој е тој.

Поради тоа обвинителот побара да биде прочитан записникот од исказот кој сведокот го дала во СЈО.

Судскиот совет одлучи да не се чита исказот со образложение дека сведокот кажала дека е под закана од Исмет Гури.

Одбраната одбиваше да го испрашува сведокот во директни испрашувања на што реагираше јавниот обвинител, а судот одлучи да се постават прашања и од страна на адвокатите на одбраната.

Судењето продолжува со испрашување на уште четворица сведоци.