Пратениците на „Самоопределување“ добија по 30 дена притвор


Пратенците на косовското двжење „Самоопределување“, Албин Курти,Албулена Хаџиу Донка Кадај Бујуп,се испратени во притвор.

На тројцата судот им одреди мерка притвор во траење од 30 дена.

Поради одбивање да се јават на суд,налог за апсење судот издаде од поодамна,но тие не беа достапни за полицијата. Беа упасени денеска претпладне при влегување во парламентот.

Од партијата оценуваат дека апсењето на пратенците претставува само продолжене на севкупниот прогон на Самоопределување во последно време.

Пратенците на Самоопределување и на Алијансата за иднната на Косово,како опозиција ја попречуваа работата на парламентот со фрлање солзавец, спротиставувајќи се на Договорот за обележување на границата со Косово,со кој тврдат дека Косово губи од својата територија.