Отворена сметка за донации од странство за погодените од пожарите во Грција

За сите оние кои што сакаат да донираат, бројот на сметката е:

23/2341195169
IBAN GR4601000230000002341195169

– На оваа сметка, ќе имаат можност да донираат странски држави, компании, но и граѓани од Грција и странство, соопшти грчката Влада, објаснувајќи дека целта е обнова на погодените области и на јавната инфраструктура, како и санирање на штетите.

Со сметката ќе управува тричлена комисија составене од претседателот на Парламентот и министрите за инфраструктура и транспорт и за финансии.

Државата партиципира со 20 милиони евра од Заводот за вработување, Министерството за финансии со 10 милиони, а со исто толку и грчкиот парламент.