Нова демократија со критики до Ципрас

Со одговорот на прашањето на дописникот на МИА од Брисел, дека посакува следниот пат да се претстави како новинарка од Горна Македонија, Ципрас, според Нова демократија потврдил колку „неодговорно и површно управува со националните прашања“.

Грчката опозициска партија, преку соопштение реагираше и побара од Алексис Ципрас да стане сериозен и да ги разбере неговите национални одговорности.

-Со несериозниот одговор до скопската новинарка, посакувајќи следниот пат кога ќе се сретнат да ја претставува Горна Македонија, Ципрас за жал потврдува колку неодговорно и површно лично тој и владата ги водат нашите национални прашања, пишува во соопштението од грчката опозициска партија.

Како што јави дописникот на МИА од Атина, од Нова демократија повторуваат дека за разговори за името, потребна е претходна промена на Уставот и отстранување на секаков вид иредентизам