Вучиќ на вонредни средби со амбасадорите, закажана седница на Советот за безбедност

Српскиот претседател Александар Вучиќ денеска попладне ќе оствари вонредни средби со амбасадорите на Кина, Русија, ЕУ и членките на Квинтата, а за подоцна закажа и седница на Советот за национална безбедност, по повод најновите мерки на Приштина, соопшти Кабинетот на шефот на државата.

Приштина денеска, и покрај договорот на ЦЕФТА, ги зголеми таксите на стока од централна Србија за 100 проценти. Таквиот потег на Приштина српските власти го сметаат за „политички најпредизвикувачка и најтешка ситуација по нелегалното прогласување независност на Косово“.

Вучиќ прво ќе разговара со амбасадорите на Кина и Русија, а потоа ќе се состане со амбасадорите од земјите членки на Квинтата и со шефот на делегацијата на ЕУ. Подоцна попладне ќе се одржи и седница на Советот за национална безбедност.