Босански реакции на одлуката на Косово за зголемување на таксите на производи на 100 отсто

Претседавачот со Советот на министри на БиХ, Денис Звиздиќ изјави денеска дека одлуката на Приштина да ги зголеми таксите на производи од Србија и БиХ на 100 отсто е погрешна и ги урива постулатите, целта и намената поради која е основана ЦЕФТА.

– Ако тоа е одговор поради резултатот од гласањето за членство во Интерпол, мислам дека Косово одбрало погрешен метод и начин и испраќа лоша порака, истакна Звиздиќ.

Тој смета дека одлуката ќе биде повлечена и без причина е донесена.

– Патот треба да биде дијалог, разговор и компромис, како и почитување на меѓународните стандарди, нагласи Претседавачот со Советот на министри на БиХ.

Во меѓувреме, и босанскиот министер за трговија и економски односи Мирко Шаровиќ упати критики за таквата одлука на Косово, нарекувајќи ја „непријателски акт“ и нарушување на ЦЕФТА.

– Одлуката на Косово е бесмислена и реваншистичка и е резултат од вчерашниот пораз во Генералното собрание на Интерпол. Босна и Херцеговина не го заслужува тоа. Станува збор за непријателски акт. Кога воведувате такса од 10 проценти, тоа може да има и некаква економска логика, но од 100 отсто – тоа е знак дека таа земја не сака да соработува со вас, нагласи Шаровиќ.