Албански криминалци наплаќале 20.000 долари за американски пасош

Во голема акција спроведена во утринските часови, албанската полиција разби криминална банда која се занимавала со трговија со луѓе од Албанија кон САД и Канада.

Акцијата, која следува по подолга истрага, била спроведена во шест градови: Кукс, Скадар, Тирана, Пешкопеја, Корча и Лежа. Уапсни се четириесетина лица, меѓу нив и полициски службенци и нивни претпоставени.

Организираната кримнална група, чие седиште било во градот Лежа, наплатувала од 15 до 20 илјади долари во замена за „гарантирана патна исправа“ со која, главно млади лица заминувале во САД или Канада.

– Откако ќе направеле копија на пасошите, тие го краделе идентитетот, а потоа ставале фотографија на луѓе заинтересирани да заминат во САД или Канада. Тоа го правеле и за патување во некоја од западно европските земји, но поисплатлив им бил бизнисот за патување преку океанот, наведуваат албанските медиуми.