Зошто во компирот пред печењето се додава оцет?

Со овој трик, печените компири секој пат ќе испаднат како што треба.
Кромпирот е една од најчестите намирници во готвењето, бидејќи не само што не чини многу по килограм, туку од овој зеленчук може да се направат најразлични јадења, од прилози, главни јадења, супи, салати… се разбира, сите го сакаат како прилог, а најчесто се подготвува како печен компир или помфрит. Сигурно често ви се случувало печениот компир да не испадне секогаш добро, т.е. нема златна и крцкава кора, туку мека внатрешност. Многумина мислат дека тоа е поради рерната или дека не се печеле доволно долго. Често овие работи не се проблем, а англиските професионални готвачи ја откриле тајната.
Ако ја сакате таа совршено крцкава кора и меки одвнатре секогаш кога ги подготвувате, тогаш излупете ги и исечете ги компирите. Потоа варете го околу половина час, а по 13 минути додадете во тенџерето една лажица оцет. Компирите процедете ги и оставете ги да се изладат, па префрлете ги во тавата. Додадете малку масло, зачини по ваш избор, сечкан лук и убаво измешајте да се соедини се. Се пече во рерна на 180°C додека не добие златна боја.Вака приготвените компири се достојни за менијата на светските ресторани, а изгледот го буди апетитот.