Зошто сите тенисери мораат да носат бела облека на Вимблдон?


Не е случајно што сите тенисери учесници на Вимблдон на своите натпревари носат бела спортска опрема. Носењето бело на овој престижен тениски турнир е традиција која датира од доцната викторијанска ера, односно 1870-тите, кога познатиот бел спорт стана популарен. Поминаа децении, а владеењето на белата облека стана само поприсутно.

Според официјалната веб-страница на Вимблдон, кодексот на облекување бара од сите играчи да носат „соодветна тениска облека која е речиси целосно бела“, а тоа важи од моментот кога играчите ќе излезат на теренот. Опремата што ја носат мора да биде строго бела и да не вклучува „белузлави или крем нијанси“.

Единствените прифатливи траги на боја се деталите како копчиња, патенти, конец и слично, но и ова не смее да биде пошироко од еден сантиметар на ниту еден дел од облеката. Малите логоа од спонзори на облеката може да содржат боја на нив. Правилото за целосно бело важи и за долна облека, капи, ленти за глава, нараквици, чорапи и патики.

Опремата и медицинските ортози за колена, раце или нозе исто така треба да бидат бели, но „ако е апсолутно неопходно“ може да бидат обоени.

Зошто се применува овој кодекс на облекување?
Оваа традиција датира од викторијанската ера, кога беше многу важно во општеството да се биде целосно прикладен и учтив, вели Мередит Ричардс, библиотекар во Меѓународната тениска куќа на славните.

Исто така, белата би требало да помогне потта да биде помалку видлива, бидејќи се сметаше дека е проѕирна боја и привлекува помалку сонце од другите. Во викторијанската ера за која зборуваме, се сметаше и за „неприкладно“ да се потиш.

Реалноста е дека многу тениски клубови, вклучувајќи го и Вимблдон, имаат имплементирано бел кодекс на облекување од глава до пети, најмногу поради традицијата.

Колку е строг кодексот на облекување на Вимблдон?
Правилото за бело од глава до пети на Вимблдон е многу строго и ако некој службеник види играч кој носи повеќе обоени детали од дозволеното, ќе побара промена на облеката.

Ако некој детал од бојата е спор, службеникот дури ќе извади метар на лице место за да се осигура дека се почитуваат официјалните упатства за кодексот на облекување.

Низ историјата на овој турнир, имаше голем број играчи кои ги тестираа гореспоменатите ограничувања, а тоа всушност само доведе до построги правила.

Андре Агаси, на пример, го бојкотираше Вимблдон од 1988 до 1990 година посебно поради шифрата на белата опрема, бидејќи претпочиташе да носи впечатливи бои. Сепак, на крајот, во 1991 година, тој одлучи да игра во целосно бела облека и ја освои титулата на Грен слем следната година.

Во 2013 година, Роџер Федерер носеше бели патики со портокалови ѓон што предизвика голема врева на турнирот. Од следната година Вимблдон појасно и построго ги прецизираше деталите за бојата на ѓонот на патиките во правилникот.

И сестрите Вилијамс, Венус и Серена, исто така ги поместиле границите на кодексот на облекување. Серена Вилијамс во 2010 и 2012 година под фустанот носеше велосипедски чевли во светли бои за време на турнирот, што всушност беше еден вид шарм, односно тоа го правеше за среќа. И двете години таа всушност ја освои титулата на Вимблдон.

Во 2017 година, Венус носеше розов градник на нејзиниот натпревар против Елис Мертенс, што ги натера официјалните лица да побараат од неа да се пресоблече на половина од натпреварот.