Зошто 83 отсто од Албанците сакаат да ја напуштат Албанија?


Минатата недела, албанскиот премиер Еди Рама налутено го отфрли погрешното окарактеризирање на Албанците како илегални мигранти и криминалци од страна на министерката за внатрешни работи на Обединетото кралство за време на неговата посета на Лондон. Албанците бегаат од татковината затоа што бараат подобар живот и немаат што да загубат.Но, има брз пораст на бројот на албански мигранти кои го минуваат Ла Манш. Албанците претставуваат околу една третина од илегалните имигранти кои бараат засолниште во Обединетото кралство.

Во 2020 година, 50 Албанци пристигнаа во земјата на мали чамци. Во 2021 година преминале 800. Во 2022 година нивниот број порасна на 12.301. Многумина се сингл, возрасни мажи. Според Евростат, бројките претставуваат околу еден процент од работоспособните мажи во Албанија.

Истражувањето на „Балкан барометар“ покажува дека 83 отсто од албанските граѓани сакаат да ја напуштат Албанија. Додека некои заминуваат на кој било начин, скоро 50 проценти одат по легален пат и аплицираат за работа. Всушност, медицинските работници го сочинуваат најголемиот сектор меѓу Албанците кои бараат нов почеток надвор од земјата. Студентка по медицина која стажираше во странство ни кажа дека ја напуштила Албанија бидејќи немала средства да плати за нејзиниот престој додека студирала. Таа објасни дека е едноставно неиздржливо да се поминат осум години без приход.

Како што се распаднаа автократиите низ Источна Европа во раните 1990-ти, Албанците имаа големи очекувања дека демократијата и слободниот пазар ќе донесат подобар живот. Но, транзицијата на Албанија од диктатура во демократија беше нерамномерна и нецелосна.

Економијата на Албанија падна во 1996 година кога пропадна пирамидална шема уништувајќи ги личните заштеди преку ноќ. Илјадници Албанци испловија кон Италија; многумина беа изгубени на море. Колапсот на пирамидалната шема ги уништи нивните надежи. Многу Албанци се уште се борат со револуцијата на зголемените очекувања.

Економијата на Албанија навидум сега е закрепната. Панорамата на Тирана, главниот град на нацијата, е испрекината со стаклени и хромирани канцелариски кули. И покрај мноштвото опции за јадење со пет ѕвезди, сиромаштијата сè уште е ендемична. Убавите ресторани се недостапни за повеќето Албанци кои работат во земјоделскиот сектор. Затоа, многу рурални жители одгледуваат канабис како готовинска култура попрофитабилна од лубениците. Криминалните банди имаат сеприсутно присуство и извезуваат дрога во западна Европа. Овие банди го олеснуваат и патувањето на Албанците во Обединетото кралство, но кога ќе стигнат тука илегалните емигранти често се заробени во живот со криминал. Лесните пари од трговијата со дрога, оружје и луѓе ја намалија вредноста на напорната работа и интегритетот што го дефинира карактерот на Албанците.

Одгледувањето канабис е особено распространето во упориштата на владејачката Социјалистичка партија (СП).Економските услови во Албанија исто така беа влошени од пандемијата на ковид која ги ограничи туристичките приходи, како и странските директни инвестиции. Економско забавување сепак не се случи само во Албанија бидејќи генерално сите земји со среден приход беа најтешко погодени за време на пандемијата. Но, макроекономските показатели на Албанија се вознемирувачки поради неконтролираната инфлација и широко распространетата невработеност.

Албанија се повеќе е земја на „да се има“ и „нема“. Нееднаквоста е се поочигледна со огромен јаз меѓу ултрабогатите и сите други. Албанските власти се фалат со економскиот раст на земјата, посочувајќи на зголемениот извоз и наплатата на даноците, но овие бројки се погрешни бидејќи следат години на економски пад. 

Тирана е раздвижена со богати кои можат да си дозволат се поголем асортиман на увезени стоки, додека многу албански деца страдаат од неухранетост. Многу Албанци поминуваат со по неколку долари на ден. Вработените во јавниот сектор и незадоволните работници излегоа на улиците во знак на протест поради ниските плати. Многумина се принудени да работат две работни места за да си дозволат храна и школарина за своите деца.

Животот во Албанија е едноставно недостапен и опасен. Организираниот криминал и непотизмот се широко распространети. Незаконските бизниси кои тргуваат со храна, дизел, гас и шверц со луѓе претставуваат голем дел од албанската економија. Високото ниво на корупција ја поткопува меритократијата и води кон просечност во јавната администрација. Нема ништо подеморализирачко за албанскиот народ од демократското назадување. Социјалистичката партија (СП) е на власт една деценија и атрофираше по толку години.

СП можеби немаше да остане толку долго на власта ако не беше опозициската опозиција. Албанската Демократска партија (ДП), најголемиот опозициски блок, протестираше поради изборните услови одбивајќи да биде во парламентот. ДП исто така одби да учествува на локалните избори. Нејзината одлука да ја бојкотира владата беше огромен гаф, одземајќи си глас и станувајќи ирелевантна на политичката сцена.

Додека влошената ситуација е примарен двигател на илегалната емиграција, виновна е и дисфункционалноста на Обединетото кралство по Брегзит. Премиерот Риши Сунак е решен да ја контролира ситуацијата и државата врати  најмалку 500 илегални емигранти во Албанија во 2023 година. Нивната репатријација ги обесхрабрува другите да дојдат, помагајќи да се ублажи протокот на илегални емигранти.

 Во согласност со мерките усвоени на самитот на ЕУ минатата недела, Лондон треба да усвои дополнителни мерки: засилена гранична контрола, вклучувајќи повеќе чувари, безбедносна инфраструктура, надзор и опрема на границите. Дополнителни договори со трети држави, исто така, би помогнале во управувањето со проблемот.

Албанија е членка на НАТО, земја кандидат за ЕУ и клучна за напорите насочени кон спротивставување на насилниот муслимански екстремизам. Западот може да и помогне на Албанија да успее преку партнерство кое се фокусира на превенцијата, а истовремено помага да се решат основните причини за очајот. Економската соработка е почетна точка, проследена со мерки за зајакнување на демократските институции и повеќепартиската демократија во Албанија. Иако Западот може да и помогне на Албанија, Албанија мора да преземе водство за да си помогне. (ЕУ Обсервер)