Загрижувачки прогнози на ММФ: Глобалниот економски раст најспор уште од деведесеттите

Кина и Индија сочинуваат половина од вкупната светска економска активност, истакнува Кристалина Георгиева, извршен директор на ММФ


 

Светската економија се соочува со години на бавен економски раст: среднорочните перспективи на глобалната економија се најниски во последните триесет години, изјави Кристалина Георгиева, извршен директор на Меѓународниот монетарен фонд, пред пролетниот состанок со Светска банка следната недела, пренесоа агенциите.

Според Георгиева, економската фрагментација и геополитичките тензии се клучните причини за стагнација на глобалната економија.

Според проценките на Георгиева, светската економија ќе порасне за околу три проценти во следните пет години, односно најниско од 1990 година.

Во исто време, таа предупреди дека соработката на сите земји – особено најразвиените со најсиромашните – е сè повитална, но и сè понеизвесна.

Ваквите загрижувачки глобални економски перспективи „ќе ја отежнат борбата за намалување на сиромаштијата ширум светот, како и шансите за согледување на економските последици од пандемијата, а истовремено стеснување на можностите за нови економски пробиви“, посочи Георгиева. Во меѓувреме, повеќе од 90 отсто од развиените економии ќе се соочат со пад на економскиот раст, што ќе доведе до зголемување на трошоците за задолжување, изјави денеска Георгиева.

„За земјите со поскромни приходи, зголемените трошоци за задолжување доаѓаат во време на намалена побарувачка за нивниот извоз. „Сиромаштијата и гладот ​​може да напредуваат: тоа е опасен тренд што започна со пандемијата“, додаде Георгиева.

Инаку, заклучно со минатата година, глобалната економија забележа скромен раст од околу 3,4 отсто, што е исто така во отстапување од просекот од 3,8 отсто во претходните две децении. Годинава глобалниот економски раст ќе биде понизок од три отсто, а Кина и Индија ќе носат повеќе од половина од тој резултат, најави Георгиева.

Во однос на руско-украинскиот конфликт, Георгиева оцени дека оваа „несреќа не само што одзема човечки животи, туку ја влошува кризата на животниот стандард и шири глад, ризикувајќи да ја избрише дивидендата на мирот со кој живеевме во последните три децении, додека во исто време поттикнување на прекини во глобалната трговија и финансии“, рече Кристалина Георгиева.