За Николоски соработката со ДУИ е затворено прашање


„Многу далеку сме од каква било соработка со ДУИ. За мене лично тоа е затворено прашање. Мислам дека соработка помеѓу ова раководство на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ е невозможна“, вели Александар Николоски во новото издание на емисијата „360 степени”,прашан дали ВМРО-ДПМНЕ би соработувала со ДУИ ако партијата на Али Ахмети има многу подобар изборен резултат од коалицијата на опозициски партии на Албанците.

Според него, промените на Уставот нема да бидат вклучени во никакви преговори за формирање влада доколку ВМРО-ДПМНЕ победи на изборит. На прашањето дали опозициските албански партии, кои ВМРО-ДПМНЕ ги смета за можен коалициски партнер по изборите, се спремни за партнерство со нив, со оглед дека уставните промени се главна точка на нивната програма, Николовски одговори: „Треба да ги прашате , но ние не сме гласале за уставни измени под бугарски диктат, ниту ќе гласаме и тоа е јасно“.

Тој порача дека, доколку Бугарија сака „какво било придвижување во однос на малцинските права“ и „сака да зборува за околу седумстотини луѓе кои рекоа дека зборуваат бугарски и се чувствуваат Бугари во Македонија, фер е и за стотици илјади Македонци кои не можат да се изјаснат како Македонци на пописот“ во Бугарија , земјата да ги спроведе одлуките на Европскиот суд за човекови права во Стразбур.

„Пред една година побаравме од нив да започнат со имплементација на три решенија, но секако дека нема да застанеме до три. Бидејќи Бугарија како земја-членка на ЕУ и на Советот на Европа бара да се почитуваат малцинските човекови права, тогаш таа самата мора да ги почитува. Ако Бугарија се обиде да наметне нешто, таа самата мора да го почитува, мора да има реципроцитет… Бугарија не може да не уценува и да дејствува од позиција на сила: „ако сакате да преговарате со Европската унија, мора да го сторите тоа, во спротивно нема да преговарате“. Потоа, кога ќе го направиме, ќе дојдат и ќе речат потпишете се дека Гоце Делчев бил Бугарин, па дека Илинденците биле Бугари или дека Илинденското востание го кренале бугарски офицери… Извинете, но ова не е наше гледање на работите“, рече Николоски.

Според него, во предизборната програма на ВМРО-ДПМНЕ стои дека партијата очекува „да се спроведат одлуките на Европскиот суд за човекови права во Стразбур“.Ако во 1990-тите народот на Македонија бил подготвен за „одредени национални отстапки“, како промената на знамето, името Поранешна Југословенска Република Македонија, „напуштањето на националните малцинства во Грција и Бугарија“, сега 35 години подоцна, порача тој,  „народот е уморен од попуштање“.

„Значи, ако Бугарија сака да гради добрососедски односи, тие мора да бидат еднакви, на паритетна основа и двонасочни. Ако мислат да не уценуваат, тогаш барем кај ВМРО-ДПМНЕ уцените не поминуваат“, вели потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ.

„Ќе преговараме со Брисел за владеење на правото, а со Бугарија ќе преговараме за историјата. Знаете кога ќе постигнеме таков договор со Бугарија? Со Бугарија никогаш нема да се договориме под овие услови, бидејќи кога ќе дојдат бугарските историчари, а тоа веќе се случува, на нашите историчари им даваат документ: „ова е нашиот став, ако не го прифатите, нема преговори со ЕУ“. Тоа се преговори со пиштол во глава. Вака сега изгледаат преговорите во Историската комисија“, смета Николоски.

Според него, „голема грешка“ е да се тврди дека Македонија преговара со Европската унија, бидејќи има „5-6 големи земји-членки на ЕУ, со исклучок на Германија“, кои сметаат дека Северна Македонија не заслужува да започне преговор со ЕУ, а Бугарија е добар изговор и ова е главната причина „зошто никој не врши притисок врз Софија, туку сите вршат притисок врз Македонија“.

„Ви гарантирам, иако ова мрачно сценарио нема да се случи, затоа што нема да дозволиме. Ако Македонија го промени уставот во корист на Бугарија, нема да започне преговори. Ќе почне и ќе престане. Првиот кластер официјално ќе биде отворен и ќе има вето, не од Бугарија, туку од другите земји-членки на ЕУ, за владеење на правото“, објасни Николоски. Стратегијата на Македонија, оцени тој,  треба да биде решавање на проблемот со криминалот и корупцијата, а потоа „притисокот ќе биде врз Бугарија“, која ќе се повлече „од овие националистички политики“.