Vrapimi ndihmon në ruajtjen e kujtesës dhe lufton stresin

Stërvitja është një mënyrë efektive për të mbrojtur mekanizmat e të mësuarit dhe kujtesës, nga ndikimet negative njohëse të stresit kronik në tru.

Vrapimi mund të jetë përgjigjja për të ruajtur kujtesën, pasi kërkimet e reja zbulojnë se forcon sinjalet në tru. Vrapi ka qenë prej kohësh i njohur për të ndihmuar në luftimin e stresit, por një studim i universitetit “Brigham Young” sugjeron që, mund të ndihmojë në luftimin e harresës. Studiuesit zbuluan se, vrapimi ndihmon në mbrojtjen nga efektet negative të stresit në hipokampus – pjesa e trurit përgjegjëse për të mësuarit dhe kujtesën.

“Ne mund të luftojmë ndikimet negative të stresit në tru, vetëm duke dal në natyrë dhe duke vrapuar” , – tha autori i studimit, Jeff Edwards.

Hipocampusi i cili ka të bëjë me formimin e kujtesës, vepron më mirë kur lidhjet ndërmjet neuroneve të quajtura sinapse, të cilat janë forcuar me kalimin e kohës. Ato ndihmojnë në procesin e quajtur fuqizimi afatgjatë (LTP).

Stresi kronik ose i zgjatur sidoqoftë, dobëson sinapset për rrjedhojë edhe LTP-në, duke ndikuar negativisht në kujtesën. Shtatë nga 10 të rritur në SHBA, vuajnë nga stresi ose ankthi në baza ditore, sipas sondazhit më të fundit të shoqatës Anxiety and Depression Association of America .

“Situata ideale për përmirësimin e të nxënit dhe kujtesës, do të ishte të mos përjetonim stres dhe të ushtrohemi”, – tha Edwards, një profesor i associuar i fiziologjisë dhe biologjisë zhvillimore. “Natyrisht, ne nuk mund ta kontrollojmë gjithmonë stresin, por mund ta kontrollojmë sa ushtrohemi”.

Për të studiuar lidhjen mes kujtesës, stresit dhe stërvitjes, hulumtuesit i ndanë minjtë në katër grupe: pa stres sedentar, ushtrim pa stres, stërvitje me stres dhe ulur me stres. Minjtë u ekspozuan në situata të nxitjes së stresit, të tilla si ecja në një platformë të ngritur ose notimi në ujë të ftohtë, të vendosur në një rrotë drejtimi, varësisht nga grupimi i tyre. Për të përcaktuar se si ndryshoret që prekin kujtimin e secilit grup, studiuesit përdorën elektrofiziologjinë për të matur LTP-në në trurin e kafshëve. Ata zbuluan se, minjtë e stresuar që ushtronin kishin norma më të larta LTP-je se ata që nuk kishin ushtruar.

Rezultatet tregojnë se, stërvitja është një mënyrë efektive për të mbrojtur mekanizmat e të mësuarit dhe kujtesës nga ndikimet negative njohëse të stresit kronik në tru.