Во Тетово ќе се произведуваат електричните автомобили e.GO

Мултимилионска инвестиција од НЕКСТ.Е.ГО МОБИЛЕ СЕ, Ахен, Германија во ТИРЗ Тетово, ќе отвори 3-4.000 нови работни места.


Во Македонија ќе се произведуваат електричните возила e.GO.

Мултимилионска инвестиција од НЕКСТ.Е.ГО МОБИЛЕ СЕ, Ахен, Германија во ТИРЗ Тетово, ќе отвори 3-4.000 нови работни места, се вели во соопштението од денешната седница на Владата.

Ова е за првпат во автомобилската индустрија кај нас да се продуцира целосен автомобил и се разбира за првпат ќе се произведуваат електрични автомобили.

Придобивките од оваа инвестиција се многукратни – од отворање на нови работни места, извоз на производи со голема додадена вредност, пренос на знаење и технологии, мапирање на земјава кај странските инвеститори во оваа фела, до договори и дополнителна работа за локални компании.

Next.e.GO Mobile SE е германски производител на електрични возила и системи за одржлива мобилност со седиште во Ахен. Основана е во 2015 година како e.GO Mobile AG од страна на RWTH Aachen-професорот Гинтер Шух.

Шух ја со-основаше компанијата за електрични комбиња StreetScooter во 2010 година, која беше купена од Deutsche Post AG во 2014 година.

Вакви автомобили треба да се произведуваат и во Бугарија и во Грција

Во март 2017 година, првиот прототип на електричниот градски четирисед e.GO Life беше претставен на јавноста на изложбата CeBIT во Хановер. Од мај 2017 година, резервациите за e.GO Life беа можни и достигнаа 3.200 нарачки однапред во април 2018 година.Фабриката за e.GO Life беше отворена во јули 2018 година со очекувано производство од 10.000-30.000 возила годишно. Испораката на првите автомобили започна во мај 2019 година. Оттогаш, до првиот квартал на 2020 година над 500 e.GO Life First Edition беа испорачани на клиентите.

Поради проблеми со синџирот на снабдување и финансирање предизвикани од пандемијата Ковид-19, e.GO Mobile AG мораше да поднесе барање за самоуправна несолвентност во април 2020 година. Овој процес беше успешно завршен во септември 2020 година кога nd Industrial Investment B.V. се приклучи како мнозински акционер во новооснованиот next.e.GO Mobile SE. На 1 септември 2020 година, Next.e.GO Mobile SE го презеде целиот бизнис на e.GO Mobile AG вклучувајќи ги сите подружници. Рестартирањето на производството се очекува на почетокот на 2021 година.

Бугарија за две години ќе произведува електромобили на германската компанија e.GO Mobile

Во декември 2020 година Enterprise Greece, грчката државна агенција за инвестиции и промоција на трговијата и Next.e.GO Mobile SE постигнаа првичен договор за основање производствен капацитет за електрични возила во Грција. Овој втор производствен капацитет служи како следен чекор во плановите за интернационализација на e.GO и се очекува целосниот проект да биде завршен во рок од 24 месеци.

Во јули 2021 година, бугарскиот министер за економија Кирил Петков и извршниот директор на e.GO Mobile SE, Улрих Херман, потпишаа договор за инвестирање за бугарска производна линија. Фабриката за електрични автомобили ќе биде изградена со техничка стручна поддршка од Универзитетот RWTH Ахен. Планираниот капацитет е да надмине 30.000 единици годишно на моделите e.GO Life 70, e.GO Life Sport и e.Go Life Cross. Локален партнер на проектот е Кирил Домушчиев, сопственик на локацијата на фабриката во Ловеч, балканската фабрика. Поголемиот дел од компонентите за електричните возила ќе се набавуваат во земјата, а главни подизведувачи се бугарските оддели на ETEM (алуминиумска каросерија), Robert Bosch GmbH (софтвер) и Yazaki (електрични жици).

Инаку, на крајот на јули годинава, Електрив.ком, објави дека производителот на електрични автомобили Next.e.GO Mobile од Ахен договорил деловна комбинација со SPAC Athena Consumer Acquisition. Здружената компанија треба да котира на Њујоршката берза. Вредноста на претпријатието на комбинираната компанија, наводно, се проценува на 913 милиони долари.

Договорот, кој е предмет на вообичаени услови за затворање, беше едногласно одобрен од одборите на директори на двете компании, се вели во соопштението. Управниот одбор на здружената компанија треба да биде составен од претставници на Next.e.GO и Athena, а со него ќе претседава Али Везваи.

Али Везваи, извршен директор на e.GO, верува дека компанијата е добро позиционирана во лицето на растечките глобални барања за декарбонизација на урбаната мобилност.

„Партнерството што го објавивме со Атина денес е извонредна пресвртница во патувањето на e.GO“, рече тој. „Оваа трансакција ќе ни овозможи да го забрзаме нашиот раст, да го прошириме нашиот глобален досег и да продолжиме со нашата историја на иновации“.

Во информацијата се вели и дека од почетокот на годинава се знаело дека Next.e.GO Mobile бара да излезе на берзата, а финансиските кругови шпекулирале за договор со SPAC, а се размислувало и за нормална иницијална јавна понуда на акции.