Во следните децении, главниот град на Русија би можел да се пресели во Сибир


Истакнатиот руски климатолог Алексеј Кокорин изјави дека со зголемување на глобалната просечна годишна температура за пет степени во однос на крајот на 19 век, главниот град на Русија може да се пресели во Сибир.

Јаглеродната неутралност е еден од елементите на имплементацијата на Парискиот климатски договор. САД и земјите од ЕУ планираат да постигнат јаглеродна неутралност до 2050 година, Русија и Кина до 2060 година и Индија до 2070 година.

„Сосема е реално дека тоа ќе се случи, дури и ако не до 2050-тите или 2060-тите, туку, да речеме, до 2080-тите“, изјави Кокорин за РИА Новости.

Истовремено, тој забележува дека до овој момент температурата на Земјата ќе продолжи да расте за 2-2,5 степени во однос на прединдустриската ера, односно крајот на 19 век. Ова ќе доведе до тоа топлотните бранови да почнат да ја покриваат планетата најмалку два до три пати почесто.

„Односно, топлината што ја имавме еднаш во десет години ќе биде на секои три години. Може да се живее, но ќе мора да се прилагодиме“, објасни Кокорин.

Во најлош случај, според експертот, температурата на планетата може да се зголеми за 4,5-5 степени, а потоа осум или девет години од десет ќе бидат ненормално жешки.

„Тоа е само еден поинаков живот, тоа значи дека на лето веројатно ќе биде невозможно да се живее во таква метропола како Москва. Можно е, ако навистина стане толку лошо, главниот град да биде, да речеме, Краснојарск или Новосибирск“ , предлага Кокорин.

Експертот нагласи дека ваквото сценарио е можно, но малку веројатно.

Парискиот климатски договор беше усвоен на 12 декември 2015 година по 21-та конференција на Рамковната конвенција за климатски промени (UNFCCC) во Париз. Документот го потпишаа 175 земји, меѓу кои САД, Кина и Русија.