Во погоните на „Рено“ во Русија сега ќе се произведува „москвич“

Француската автомобилска групација го продаде имотот во Русија, државата и градот Москва ги откупија акциите


„Москвич“ престана да се произведува во 1998 година

 

Руските средства на француската групација „Рено“ преминуваат во државна сопственост, соопшти Министерството за индустрија и трговија на Руската Федерација.

Така, 67,69 отсто од акциите на концернот „АвтоВАЗ“, во сопственост на групацијата Рено, ќе бидат префрлени на Научно-истражувачкиот автомобилски и автомобилски институт (НАМИ), а 100 отсто од акциите на „Рено Русија“ ќе ѝ припаднат на владата во Москва. Останатите акции на „АвтоВАЗ“ ќе ги задржи државната корпорација „Ростек“.

„Важен услов на договорот беше опцијата ‘Рено’ да го откупи својот удел во ‘АвтоВАЗ’, кој може да се искористи во следните шест години. Двете трансакции беа одобрени од Федералната антимонополска служба на Русија“, објави Министерството за индустрија и трговија.

Министерството додаде дека „АвтоВАЗ“ ќе ги сервисира автомобилите на „Рено“ во Русија и ќе продолжи да ја произведува целата линија на автомобили Лада во своите погони.

„Донесовме тешка, но неопходна одлука и правиме одговорни решенија за нашите 45.000 вработени во Русија, додека ја одржуваме ефективноста на групата и нашата способност да се вратиме во земјата во иднина“, рече извршниот директор на Групацијата „Рено“, Лука де Мео.

За возврат, московскиот градоначалник Сергеј Собјанин објави дека градските власти одлучиле да го обноват производството на патнички автомобили под брендот „москвич“ во фабриката на „Рено“ во Москва, како и да го задржат најголемиот дел од персоналот на претпријатието.

„Во првата фаза ќе се организира производство на класични автомобили со мотор со внатрешно согорување, а во иднина и електрични автомобили“, вели градоначалникот на својот блог.

Износот на трансакциите не се открива. Во своето соопштение за печатот, „Рено“ забележува дека на крајот на 2021 година вредноста на средствата на групацијата во Русија изнесува 2,195 милијарди евра.

Од 23 март, „Рено“ ја прекина работата во фабриката за склопување во Москва, каде што се произведуваше линијата на теренски модели, и соопшти дека „ги проценува достапните опции, земајќи ја предвид моменталната ситуација“.