Во Франција е уништен археолошки локалитет стар 7.000 години за да се направи продавница


Околу 40 исправени камени плочи за кои се верува дека биле подигнати од праисториски луѓе пред 7.000 години, се уништени во близина на познатото археолошко наоѓалиште во северозападна Франција за да се направи место за продавница, откри лут локален историчар.

Камењата во Карнак беа високи помеѓу 50-100 сантиметри и се наоѓаа блиску до главните високо заштитени области на една од најголемите и најмистериозните праисториски туристички атракции во Европа.

„Локацијата е уништена“, изјави локалниот археолог Кристијан Обелц за AFP во средата, откако го откри расчистувањето на земјата во весникот Ouest-France.

Тој верува дека 39 стоечки камења, познати како менхири, се изгубени, проценувајќи ја нивната старост на околу 7.000 години врз основа на јаглеродното датирање извршено на камењата во близина во 2010 година.

Земјиштето добило одобрение за градба од канцеларијата на локалниот градоначалник во август минатата година, а Бриколаж моментално таму гради нова продавница.

Градоначалникот Оливие Лепик изјави за АФП дека „го следи законот“ и укажа на „ниската археолошка вредност“ на предметите пронајдени за време на проверките пред почетокот на градежниот процес.

Земјиштето не се наоѓа во заштитено подрачје и било наменето за комерцијална употреба, додаде тој.

Карнак е познат по своите огромни полиња со камени мегалити кои стојат во долги редови во близина на брегот на Атлантикот во ветровитиот регион на Бретања.

Ги има околу 30.000 во две главни заштитени подрачја кои се протегаат на повеќе од шест километри. Се верува дека камењата имале света и погребна функција, иако постојат различни теории.

Регионалната канцеларија за културни прашања за Бретања, која е одговорна за спроведување на законот за заштита на спомениците на културата, ги минимизираше загубите.

„Со оглед на неизвесната и во секој случај мала природа на остатоците, како што беше откриено од проверките, не е утврдено оштетување на локалитетот од археолошка вредност“, се вели во соопштението објавено во средата.

Но, локалниот археолог Обелц верува дека локалните власти не успеале правилно да истражат.

„Не се извршени археолошки ископувања за да се знае дали камењата биле менхири или не“, рече тој.

„Сведоци сме на серија неуспеси. Државата повеќе не ги штити нашите сограѓани или нашето наследство. Страшно“, напиша лидерката на екстремната десница Марин Ле Пен на Твитер.

Кога бил контактиран, групацијата Бриколаж рече дека „искрено жали за ситуацијата“, но укажа на овластувањата за нејзината продавница издадени минатата година.