Високите каматни стапки ќе останат

Дури и ако инфлацијата се намали, каматните стапки најверојатно ќе останат повисоки во следната деценија отколку што беа во деценијата по финансиската криза во 2008 година


Дури и со неодамнешното делумно повлекување на долгорочните реални и номинални каматни стапки, тие остануваат далеку над ултра ниските нивоа на кои се навикнаа креаторите на политиките, и веројатно ќе останат на такви нивоа дури и кога инфлацијата се повлекува. Сега е минато време да се навратиме на широко преовладуваниот став за „бесплатен ручек“ за државниот долг.

Идејата дека каматните стапки засекогаш ќе бидат ниски се чинеше дека го поддржува ставот дека секоја грижа за долгот е одобрување на „штедење“. Многумина веруваа дека владите треба да имаат големи дефицити за време на рецесија и само малку помали дефицити во нормални времиња. Никој не изгледаше загрижен за можните ризици, особено за инфлацијата и каматните стапки. Левицата се залагаше за идејата дека државниот долг може да се користи за проширување на социјалните програми, надминувајќи го она што може да се генерира со намалување на воените трошоци, додека оние од десницата изгледаа дека веруваат оти даноците постојат само за да се намалат.

Најпогрешниот пристап вклучуваше користење на централните банки за купување на државен долг, кој изгледаше бесценет кога краткорочните каматни стапки беа нула. Оваа идеја е во сржта на модерната монетарна теорија и „парите од хеликоптер“. Во последниве години, дури и истакнати макроекономисти ја покренаа идејата Федералните резерви на САД да го отпишат државниот долг откако ќе го впие преку квантитативно олеснување, навидум едноставно решение за секој потенцијален проблем со државниот долг.

Но овој пристап претпоставува дека дури и ако глобалните реални каматни стапки се зголемат, секое зголемување ќе биде постепено и привремено. Едноставно беше отфрлена можноста дека наглото зголемување на каматните стапки драматично ќе ги зголеми плаќањата на каматите за постоечкиот долг, вклучувајќи го и долгот што го чуваат централните банки како банкарски резерви. Но, тука сме: ФЕД, која претходно плаќаше нула камата на овие резерви, сега плаќа повеќе од 5%.

Настрана од неколку забележителни исклучоци, оние кои се залагаа за идејата дека долгот е бесплатен ручек не ја признаа веројатноста за нова реалност. На една неодамнешна конференција, слушав добро познат финансиски коментатор кој беше верен застапник на наративот „пониски засекогаш“ и се чинеше дека не знаеше дека тоа е целосно разоткриено. Кога беа притиснати, тие признаа дека ако каматните стапки брзо не се вратат на ултра ниските нивоа од 2010-тите, буџетските дефицити сепак може да бидат важни. Но, тие не сакаа да признаат дека постојното надвиснување на долгот може да претставува проблем, бидејќи тоа ќе ги оспори нивните претходни поддржувања на штедливи фискални политики.

Слично на тоа, во еден неодамнешен труд за рекордните нивоа на глобален долг, презентиран пред водечките светски централни банкари на овогодинешната конференција „Џексон Хол“, Серкан Арсланалп и Бери Ајхенгрин изгледаа воздржани да разговараат за импликациите од тековното надвиснување на долгот или врската помеѓу високиот долг на владата и бавниот раст во земји како Јапонија и Италија.

Секако, следната рецесија, кога и да се случи, најверојатно ќе доведе до значително намалување на каматните стапки, потенцијално нудејќи привремен здив на претерано задолжениот американски пазар на комерцијални недвижности, каде што мантрата денес е „останете живи до ’25 .“ Ако сопствениците на имот можат да издржат уште една година на пад на кириите и зголемени финансиски трошоци, се размислува, остриот пад на каматните стапки во 2025 година би можел да го спречи бранот црвено мастило што се заканува да ги удави нивните бизниси.

Но, дури и ако инфлацијата се намали, каматните стапки најверојатно ќе останат повисоки во следната деценија отколку што беа во деценијата по финансиската криза во 2008 година. Ова одразува различни фактори, вклучувајќи ги зголемените нивоа на долг, деглобализацијата, зголемените трошоци за одбрана, зелената транзиција, популистичките барања за прераспределба на приходите и постојаната инфлација. Дури и демографските промени, кои често се наведуваат како образложение за постојано ниските каматни стапки, може различно да влијаат на развиените земји бидејќи ги зголемуваат трошоците за поддршка на населението кое брзо старее.

Додека светот сигурно може да се прилагоди на повисоките каматни стапки, транзицијата сè уште трае. Промената би можела да биде особено предизвикувачка за европските економии, имајќи предвид дека ултра ниските каматни стапки се лепилото што ја одржува еврозоната заедно. Политиките за спас на Европската централна банка „што и да е потребно“ изгледаа бесценети кога каматните стапки беа близу нула, но не е јасно дали блокот може да преживее идни кризи доколку реалните каматни стапки останат високи.

Како што претходно тврдев, Јапонија ќе се бори да се тргне од политиката на каматна стапка „нула засекогаш“, бидејќи нејзината влада и финансискиот систем се навикнаа да го третираат долгот како бесплатен. Во Соединетите Држави, ранливостите на секторот за комерцијални недвижности, заедно со зголеменото задолжување, може да предизвикаат нов бран на инфлација. Покрај тоа, иако големите економии во развој успеаја да се справат со високите каматни стапки досега, тие се соочуваат со огромни фискални притисоци.

Во оваа нова глобална средина, креаторите на политиката и економистите, дури и оние кои претходно припаѓале на таборот „пониски засекогаш“, можеби ќе треба да ги преоценат своите верувања во светлината на моменталната пазарна реалност. Иако е изводливо да се прошират социјалните програми или да се зајакнат воените капацитети без да има големи дефицити, тоа да се прави без зголемување на даноците не е без трошоци. Најверојатно ќе дознаеме на потешкиот начин како што никогаш и не било.

(Кенет Рогоф е професор по економија и јавна политика на Универзитетот Харвард. Тој беше главен економист на ММФ од 2001-03. Текстот е дел од мрежата на „Проект синдикејт“.)