Вештачката интелигенција наспроти човечката глупост

Нема недостаток на надеж - и возбуда - за тоа што вештачката интелигенција би можела да направи за продуктивноста и економскиот раст во иднина. Но, мора да имаме на ум дека нашата политика се покажа премногу нефункционална, а нашите политики премногу погрешни


Откако се вратив од овогодинешниот состанок на Светскиот економски форум во Давос, постојано ме прашуваа за моите најголеми препораки. Меѓу најраспространетите прашања оваа година беше вештачката интелигенција – особено генеративната вештачка интелигенција („GenAI“). Со неодамнешното усвојување на големи јазични модели (како оној што го напојува ChatGPT), има многу надеж – и возбуда – за тоа што би можела да направи вештачката интелигенција за продуктивноста и економскиот раст во иднина.

За да одговориме на ова прашање, мора да имаме на ум дека во нашиот свет многу повеќе доминира човечката глупост отколку вештачката интелигенција. Распространетоста на мегазаканите – секоја елемент во пошироката „поликриза“ – потврдува дека нашата политика е премногу нефункционална, а нашите политики премногу погрешни, за да се решат дури и најсериозните и најочигледните ризици за нашата иднина. Тие вклучуваат климатски промени, кои ќе имаат огромни економски трошоци; пропаднати држави, што ќе ги направи брановите климатски бегалци уште поголеми; и повторливи, вирулентни пандемии кои би можеле да бидат економски уште поштетни од Ковид-19.

Да бидат работите уште полоши, опасните геополитички ривалства еволуираат во нови студени војни – како што се меѓу Соединетите Држави и Кина – и во потенцијално експлозивни топли војни, како оние во Украина и на Блискиот Исток. Низ светот, зголемената нееднаквост во приходите и богатството, делумно поттикнати од хиперглобализацијата и технологиите за заштеда на работна сила, предизвикаа реакција против либералната демократија, создавајќи можности за популистички, автократски и насилни политички движења.

Неодржливите нивоа на приватен и јавен долг се закануваат да предизвикаат должнички и финансиски кризи, а сепак може да видиме враќање на инфлацијата и стагфлаторни негативни шокови на агрегатната понуда. Поширокиот тренд на глобално ниво е кон протекционизам, деглобализација, деспојување и дедоларизација.

Покрај тоа, истите храбри нови технологии за вештачка интелигенција кои би можеле да придонесат за раст и благосостојба на луѓето имаат и голем деструктивен потенцијал. Тие веќе се користат за туркање на дезинформации, фалсификување и изборни манипулации во хипердрајв, како и за зголемување на стравувањата за постојана технолошка невработеност и уште поостра нееднаквост. Подемот на автономните оружја и сајбер-војната зголемена со вештачка интелигенција е подеднакво застрашувачки.

Заслепени од блескавоста на вештачката интелигенција, присутните во Давос не се фокусираа на повеќето од овие мегазакани. Ова не беше изненадување. Zeitgeist на Давос е, според моето искуство, контра-индикатор за тоа каде навистина се движи светот. Креаторите на политиката и деловните лидери се таму за да ги камшикуваат своите книги и да блујат флоскули. Тие ја претставуваат конвенционалната мудрост, која често се заснова на поглед од задната страна на прозорецот на глобалните и макроекономските случувања.

Оттука, кога предупредив, на состанокот во Давос во 2006 година, дека доаѓа глобална финансиска криза, бев отфрлен како проклетник. И кога предвидов, во 2007 година, дека многу земји-членки на еврозоната наскоро ќе се соочат со проблеми со државниот долг, бев вербално претепан од италијанскиот министер за финансии. Во 2016 година, кога сите ме прашаа дали падот на кинеската берза навестува тешко слетување што би предизвикало повторување на глобалната финансиска криза, јас – точно – тврдев дека Кина ќе има нерамно, но успешно слетување. Помеѓу 2019 и 2021 година, модната тема во Давос беше крипто-меурот што пропадна почнувајќи од 2022 година. Потоа фокусот се префрли на чист и зелен водород, уште една мода која веќе избледува.

Кога станува збор за вештачката интелигенција, има многу добри шанси дека технологијата навистина ќе го промени светот во наредните децении. Но, фокусот на Давос на GenAI веќе изгледа погрешно, имајќи предвид дека технологиите и индустриите за вештачка интелигенција во иднина ќе одат многу подалеку од овие модели. Размислете, на пример, за тековната револуција во роботиката и автоматизацијата, која наскоро ќе доведе до развој на роботи со карактеристики слични на човекот кои можат да учат и да извршуваат повеќе задачи на начинот на кој ние правиме. Или размислете што ќе направи вештачката интелигенција за биотехнологијата, медицината и на крајот на човековото здравје и животниот век. Не помалку интригантни се случувањата во квантното пресметување, кое на крајот ќе се спои со вештачката интелигенција за да произведе напредна криптографија и апликации за сајбер безбедност.

Истата долгорочна перспектива треба да се примени и на дебатите за климата. Станува сè поверојатно дека проблемот нема да се реши со обновливите извори на енергија – која расте премногу бавно за да направи значителна разлика – или скапи технологии како зафаќање и секвестрација на јаглерод и зелен водород. Наместо тоа, може да видиме енергетска револуција на фузија, под услов да може да се изгради комерцијален реактор во следните 15 години. Овој изобилен извор на евтина, чиста енергија, во комбинација со евтина десалинација и агротехнологија, ќе ни овозможи да ги нахраниме десетте милијарди луѓе кои ќе живеат на планетата до крајот на овој век.

Слично на тоа, револуцијата во финансиските услуги нема да биде насочена околу децентрализираните блокчејн или криптовалути. Наместо тоа, тоа ќе се одликува со вид на централизирана финална технологија овозможена со вештачка интелигенција која веќе ги подобрува платните системи, кредитирањето и распределбата на кредитите, преземањето осигурување и управувањето со средства. Науката за материјалите ќе доведе до револуција во новите компоненти, производството на 3Д-печатење, нанотехнологиите и синтетичката биологија. Истражувањето и експлоатацијата на вселената ќе ни помогнат да ја спасиме планетата и да најдеме начини да создадеме екстра-планетарни начини на живеење.

Овие и многу други технологии би можеле да го променат светот на подобро, но само ако можеме да ги контролираме нивните негативни несакани ефекти и само ако се користат за решавање на сите мегазакани со кои се соочуваме. Човек се надева дека вештачката интелигенција еден ден ќе ја надмине човечката глупост. Но, никогаш нема да добие шанса ако прво се уништиме себеси.

(Нуриел Рубини е професор по економија на Школата за бизнис Штерн на Универзитетот во Њујорк. Текстот е објавен од мрежата „Проект синдикејт“.)