Варите компири? Освен сол и вода, додадете уште една состојка и ќе имате неверојатен оброк
Ќе ви откриеме трик како да варите компири за да го добиете најдобриот вкус на оваа храна!
Оцетот е производ кој секогаш го имаме, без разлика дали е бел или вински, не може да недостасува во нашиот кујнски шкаф. Оцетот е одлично еколошки и ефикасно средство за чистење, но сè уште не знаете што може да направи за компирите. Бидејќи белиот компир има поголем дел од скроб, тие се идеални (поради нивната брашно текстура) за подготовка на вкусно пире.
Од друга страна, поцврстите компири (восочна текстура) се идеални за подготовка на помфрит или печен компир. Се што треба да направите е да ги варите компирите 30 минути и по 15 минути од готвењето да додадете сол и малку оцет.
Оцетот им помага на компирите да формираат тенка кора однадвор, па кожата им помага да ја задржат својата форма. Секој оцет што го користите ќе ви помогне. Запомнете да не додавате премногу за да го избегнете горчливиот вкус на компирот. Една кафена лажичка е доволна за 4 или 5 компири. Покрај тоа, pH вредноста на оцетот го спречува распаѓањето на пектинот од компирот.
Наместо оцет, можете да користите сок од лимон. Благодарение на овој метод, вкусот на компирот станува поинтензивен. Вреди да се проба, бидејќи компирот со сок од лимон е многу добра комбинација.