Турски мантии со кромид и мелено месо
Турските мантии со кромид и мелено месо се традиционално јадење, во кое сега можете да уживате без многу мака!
Турските мантии со кромид и мелено месо можете да ги направите без проблем, а се варат на пареа. Со ова јадење сигурно ќе ги импресионирате гостите, како да сте професионалец. Турските мантии се полнат со мелено месо и кромид, заедно со вообичаените зачини. Еве како да направите турски манти со кромид и мелено месо!
Состојки
за тесто:
1 јајце
1 лажичка сол
600 гр брашно
2 лажици масло
200 мл вода
за фил:
500 гр мелено месо
2 главици кромид
црн пипер
сол
ким
Подготовка:
Чекор 1
Замесете тесто
За турски мантии со кромид и мелено месо прво се замесува тесто од јајца, брашно, масло, сол и вода и потоа се остава да стаса.
Чекор 2
Пропржете го кромидот и месото
Во длабока тава пропржете многу ситно сечкан кромид, додадете мелено месо и зачини.
Чекор 3
Поделете го тестото
Тестото поделете го на мали топчиња и развлечете ги. Исечете ги кнедлите со округла чаша или калап и направете ги формите потребни за мантиите.
Чекор 4
Ставете го подготвениот фил и формирајте мантии
Мантиите ставете ги на пареа и варете ги околу 50 минути. Уживајте во турски манти со кромид и мелено месо!