Светска банка ја одразува нашата амбиција

Во средина на испреплетени предизвици Светска банка никогаш не била порелевантна. Но, за да испорача широки решенија Банката мора да усвои нова визија која е достојна за заедничките аспирации на нејзините засегнати страни


Светските лидери се премногу запознаени со предизвиците на глобалната заедница – губење на напредок во нашата борба против сиромаштијата, егзистенцијална климатска криза, ново закрепнување по пандемијата и осакатувачка војна на границите на Европа. Но, под површината, длабоката недоверба тивко ги разделува глобалниот север и југ во време кога треба да се обединиме ако сакаме да имаме некаква надеж за надминување на овие испреплетени кризи.

Разбирлива е фрустрацијата на глобалниот југ. На многу начини, овие земји ја плаќаат цената за просперитетот на другите. Кога тие треба да бидат асцендентни, тие се загрижени дека ветените ресурси ќе бидат пренасочени за реконструкција на Украина; тие чувствуваат дека нивните аспирации се ограничени бидејќи правилата за енергија не се применуваат универзално, и тие се загрижени дека надоаѓачката генерација ќе биде заклучена во затвор на сиромаштија.

Но, вистината е дека не можеме да издржиме уште еден период на раст со интензивен емисии. Мораме да најдеме начин да финансираме поинаков свет, свет каде отпорноста на климата е силна, пандемиите се управувани, храната е изобилна, а кревкоста и сиромаштијата се поразени.

Нашите предизвици не ги почитуваат линиите на картата и нема соодветно да се решаваат поединечно. Тие влијаат на сите нас – но ние ги чувствуваме ефектите поинаку. На глобалниот север, климатските промени значат намалување на емисиите, но на глобалниот југ, тоа е прашање на преживување, бидејќи ураганите се посилни, семињата отпорни на топлина се дефицитарни, сушата ги уништува фармите и градовите, а поплавите ги одземаат децениски напредок.

Во средината е Светска банка. Додека ја доведува во прашање нејзината релевантност, светот бара од 78-годишната институција да испорача решенија во голем обем. За да го направи тоа, Банката мора да усвои нова визија и мисија која е достојна на нашите заеднички аспирации. Според мене, визијата за Светска банка е едноставна: да се создаде свет без сиромаштија на планета за живеење.

Но, таа визија е загрозена од овие испреплетени кризи – и ние сме во трка со времето. Оваа итност нè мотивира да напишеме нова книга што ќе поттикне значаен развој, што ќе доведе до подобар квалитет на живот и работа за луѓето.

Нашата приказна мора да допре до сите, вклучително и жените и младите луѓе, а развојот на кој се потпира мора да биде отпорен на шокови, како што се оние поврзани со климатските промени, губењето на биолошката разновидност, пандемии и конфликти и кревкост. Таа, исто така, мора да биде одржлива, обезбедувајќи стабилен економски раст и отворање нови работни места, придобивки во здравството и образованието, веродостојно фискално и управување со долговите, безбедност на храната и пристап до чист воздух и вода и прифатлива енергија.

Секој кој ја проучувал Светската банка, како и јас, знае дека таа е достојна за восхит, бидејќи се појави од конфликтот за да ја канализира енергијата на земјите од војување до потрага по мир. Но, историјата и наследството не можат да ни помогнат сега, нашиот легитимитет мора да се заработува секојдневно преку влијанието што го има Банката.

Следната недела, разновиден сет на лидери од 20-те најголеми светски економии ќе се соберат во Индија на состанокот на министрите за финансии и гувернерите на централните банки на Г20. Меѓу точките на дневниот ред ќе биде и реформата на сите мултилатерални развојни банки под капата на она што го нарекуваме Патоказ за еволуција.

Спроведувањето на патоказот не може да биде деловно како и обично; потребна е итност, цел и воинствен напор. Светска банка го прифаќа овој период на промени.

Веќе работиме на идентификување на нови ефикасности кои ќе ни овозможат да направиме повеќе за помалку време – поттикнување на резултатот, а не на придонесот и осигурувајќи дека нашиот фокус не е ограничен на парите од вратата, туку на тоа колку девојки се на училиште, колку работни места се создадени, колку тони емисии на јаглерод диоксид се избегнуваат и колку долари од приватниот сектор се мобилизирани.

Развивме работен план за да го прошириме секој долар, а притоа да го зачуваме нашиот кредитен рејтинг ААА. Работиме напорно за да го зајакнеме нашиот капацитет за заеми, наоѓаме начини да го искористиме потребниот капитал и создаваме нови механизми како хибриден капитал што би можел да ги отклучи нераскажаните ресурси за да даде резултати. Настојуваме да го прошириме и развиваме концесиското финансирање за да може да им помогне на повеќе земји со ниски приходи да постигнат развојни цели, истовремено размислувајќи креативно за употребата што ќе ја поттикне соработката преку границите и ќе се справи со заедничките предизвици.

Но, речиси сите проценки јасно покажуваат дека за адекватен напредок се потребни билиони долари годишно. Значи, ги отвораме нашите врати за партнерите од приватниот сектор, работејќи во тандем за да го поддржиме значајниот, одржлив напредок што ни избега досега.

Мобилизирањето на ресурсите потребни за генерирање на раст и работни места, за кои знаеме дека е единствениот најдобар начин да се намали сиромаштијата, е напорна работа што ќе ја тестира нашата заедничка искреност и капацитет. За среќа, нашата институција е дизајнирана да се справува со тешки предизвици. Но, додека се залагаме за изградба на подобра Банка, со текот на времето ќе ни треба поголема Банка.

Светска банка е само инструмент кој на крајот ги одразува амбициите на оние на чија великодушност се потпира, а напредокот што се стремиме да го постигнеме има цена. Но, ако постои мудрост во нашето потекло, тоа е дека монументалните предизвици бараат унифициран и размерен одговор.

Одложениот развој е негиран развој, поради што мораме да ги надминеме ефектите од неефикасниот мултилатерализам, геополитичката конкуренција и недовербата што стана широко распространета низ глобалниот југ. Светска банка мора да биде засолниште од овие сили, светилиште за соработка, соработка и креативност. Ако можеме да ја изградиме таа банка, можеме да направиме големи работи заедно. Можеме да ја искорениме сиромаштијата на планета за живеење.

(Аџеј Банга е претседател на Светска банка. Текстот е дел од мрежата на „Проект синдикејт“.)