Што ако ова се последните вистински избори во САД?

Победата на Трамп може да ја спушти завесата на политиката каква што ја знаеме. Тој ја вклучи идејата меѓу неговите следбеници дека какви било претседателски избори на кои ќе победат демократите се нелегитимни


Некои од Американците кои протестираат против војната во Газа се свртеа кон претседателот Бајден. Тие тврдат дека владата на израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху убива огромен број цивили, што е точно, и дека Бајден може да го спречи тоа, што е посомнително. Но, како се справуваат со реалноста дека во втор мандат Доналд Трамп би бил многу попро-Нетанјаху и антипалестински од сегашниот претседател?

Одговорот што го слушав е дека целта е да се испрати порака: Ако Газа го чини Бајден изборите, демократите ќе разберат дека на следните избори ќе треба да ја преиспитаат својата навидум рефлексивна поддршка за владата на Израел и да се обврзат како партија да заштитата на палестинските права.

Има многу прашања што може да се постават за овој аргумент, но од одредена перспектива, најважното за американските гласачи може да биде: Кои следни избори?

Постои многу реална можност дека ако Трамп победи во ноември, тоа ќе бидат последните вистински национални избори што Америка ги одржува долго време. И додека тука има простор за несогласување, ако сметате дека таа изјава е невидена хипербола, не сте обрнувале внимание.

Да, можеме и треба да ги испитаме политичките платформи на кандидатите и нивните потенцијални ефекти, исто како ова да се нормални претседателски избори. Но, ова не се нормални избори; самата демократија е на ливчето. И би било неверојатно немудро тоа да не се земе предвид.

Започнете тука: Трамп одби да ги прифати резултатите од претседателските избори во 2020 година, изнесувајќи тврдења без докази за измама во неговите напори да ги поништи. Во изминатите неколку години, различни анкети покажаа дека некаде околу две третини од Републиканската партија го потпишаа неговото изборно негирање. И неколку водечки партиски членови одбија да кажат дека ќе ги прифатат изборните резултати оваа година. Дали тие ќе имаат повеќе почит кон идните избори?

Може да кажете дека американските институции ќе ја ограничат способноста на Трамп и кој и да го следи да наметнат трајно еднопартиско владеење, што го направија – едвај – по изборите во 2020 година. Но, институциите на крајот се состојат од луѓе, и во овој момент многу републиканци, вклучувајќи ги и судиите од Врховниот суд, покажуваат исто толку сила во поддршката на демократијата и владеењето на правото како влажна хартиена крпа.

Така, победата на Трамп може да ја спушти завесата на политиката каква што ја знаеме – тој веќе ја изнесе идејата за трет мандат, нешто што, се разбира, е забрането со 22. амандман. Но, во секој случај, барем меѓу неговите следбеници, тој ја вклучи идејата дека какви било претседателски избори на кои ќе победат демократите се нелегитимни.

Ја започнав оваа колумна со левичарите кои изгледаат подготвени да помогнат да се олесни победата на Трамп и покрај тоа што се свесни дека тој ќе биде многу полош, дури и за прашањата за кои тие тврдат дека се грижат, од Бајден. Но, не заборавајте за оние што би можеле да ги наречеме републиканци, оние кои целосно не се вклучиле во агендата на МАГА, но не го сакаат Бајден и веруваат дека Трамп би завршил подобра работа. Тие веројатно веруваат дека вториот мандат на Трамп би бил како неговиот прв мандат, кога тој зборуваше за популизам, но главно следеше стандардна републиканска агенда на даночни намалувања и обиди да се намали социјалната безбедносна мрежа.

Сепак, зошто да се замисли дека вториот мандат би бил сличен? Советниците на Трамп зборуваат за радикални политики, вклучително и масовни депортации и одземање на независноста на Федералните резерви, кои би биле многу нарушувачки дури и во чисто економска смисла.

Но, може да се каже, реакцијата против таквите политики би била огромна, а републиканците сигурно би ги ублажиле во страв дека радикализмот многу лошто ќе им наштети на следните избори.

На што велам: Ако Трамп не биде казнет на овие избори за неговите лудории по последните избори, зошто би се грижел за реакција на идните избори? Претпоставувајќи дека постои една во која било вистинска смисла.

А потоа, тука се плутократите кои го поддржуваат Трамп или се наклонети кон Трамп, кои можеби целосно се залажуваат себеси.

Некои од нив можеби разбираат дека поддржуваат радикално, антидемократско движење и сите се за. Илон Маск, најславно, сè повеќе се чини дека целосно влегува во МАГА, но тој не е сам. Значи, во таа смисла, тие можеби се помалку измамени од многумина.

Но, нивната наивност е подлабока, бидејќи тие замислуваат дека нивното богатство и углед ќе им овозможат да процветаат, дури и во постдемократска Америка – дека ќе бидат имуни на чистките и прогоните кои се толку очигледна можност во блиска иднина. Тие треба барем да размислат за искуството на олигарсите кои му помогнаа на Владимир Путин да дојде до власт, а потоа се најдоа да ја очекуваат неговата милост.

Да бидам јасен: не велам дека луѓето треба да се воздржуваат од критикување на Бајден по основаноста; тој е возрасен и може да се справи со тоа. Дел од неговата работа како демократски избран лидер е да го презема тоа. Но, игнорирањето на можноста дека ова би можеле да бидат нашите последни вистински избори некое време е кратковидно и самопопустливо.

(Пол Кругман е професор на Универзитетот Њујорк и нобеловец по економија. Овој текст е објавен во „Њујорк тајмс“.)