Штедењето ја уништи Европа, и сега се врати

Соединетите Американски Држави доживуваат инвестициски бум поради индустриските политики кои доделуваат огромни субвенции - вклучително и за европски фирми - за инвестирање во Америка, главно во зелена технологија. Европа, во меѓувреме, реагира со враќање на политиките на штедење што предизвикаа таа да заостане зад САД


Во 2008 година Европејците заработуваа, збирно, 10% повеќе од Американците. До 2022 година, Американците заработуваа 26% повеќе од Европејците. Оваа недела „Волстрит џорнал“ потврди дека Европејците стануваат посиромашни не само колективно, туку и приватно. Овој шокантен пресврт на среќата беше предизвикан од невиденото ниво на штедење што европските влади го нанесоа на нивните економии по глобалната финансиска криза во 2008 година.

Штедењето не е само лошо за ранливите луѓе на кои им е потребна државна поддршка во тешки времиња; исто така ги задушува инвестициите. Во секоја економија, колективните расходи се еднакви на колективниот приход. Со значително намалување на јавните расходи во време кога приватните расходи паѓаа, европските влади ја забрзаа стапката на намалување на вкупниот приход.

Дали е чудно што европските бизниси одбија да инвестираат во капацитет да произведуваат работи што потрошувачите нема да имаат пари да ги купат? На тој начин штедењето по 2008 година ги уништи инвестициите на целиот континент и ја стави Европа на пат на секуларен пад.

Секое штедење најпрво и тешко погодува една област на фискални расходи: јавните инвестиции, кои, во споредба со другите релативно нееластични владини трошоци, како што се пензиите и платите во јавниот сектор, се најмеката цел на буџетските намалувања. Значи, тоа беше долгорочниот амортизирачки ефект на штедењето врз јавните инвестиции, а не само ефектот врз агрегатната побарувачка и приватните инвестиции, што трајно ја остави Европа со лузни.

Денес, повеќе од една деценија подоцна, еврозоната има пониски нивоа на јавни инвестиции (како процент од вкупниот приход) од која било друга напредна економија или економски блок. И ако ја исклучиме Ирска, како што мораме (со оглед на тоа што нејзиниот БДП содржи приход на мултинационалните компании што Ирците никогаш не го гледаат), европската економска сила, Германија, е на последно место во Европа во однос на нејзината стапка на вкупни инвестиции.

Освен луксузни стоки (каде што компаниите како ЛВМХ, „Хермес“, „Порше“ и Ферари го водат патот) и фудбалот, Европа станува економски минус. Моќната германска автомобилска индустрија можеби го задржа своето производство, но нејзината додадена вредност е во долгорочен пад.

Низ Европа, инвестициите во производството на зелена технологија се жални. Батериите, вештачката интелигенција и сите дигитални технологии кои го поттикнуваат глобалниот раст, ја оставија Европа. Во 1990 година, Европа произведуваше 44% од светските полупроводници; сега има само 9% (САД произведува 12%). Big Tech е речиси исклучиво американски и кинески. Од најдобрите 20 технолошки компании во светот, само две, АСМЛ и САП, се европски.

Пандемијата го стави во мирување темпото на штедење на Европа неколку години, бидејќи фискалните правила на ЕУ беа суспендирани, а владите почнаа да трошат за да ја поддржат крајната вредност на бизнисите. Беше најавен Фонд за закрепнување, кој многумина побрзаа да го навестат како Хамилтонов момент во Европа. Тоа, се разбира, не беше такво нешто (како што предупредив во тоа време).

Пандемијата беше уште една глобална криза што ја стави Европа во неповолна положба во однос на Америка. Стимулот на Европа не само што беше помал од американскиот пакет; таа исто така, спакува помал удар за секое потрошено евро бидејќи, за разлика од Соединетите Држави, каде што поголем дел од јавните пари се испраќаа како грантови директно до граѓаните, европските влади ги фаворизираа фирмите. И бидејќи фирмите во лоши времиња имаат значително помала веројатност да трошат пари (освен за сопствени акции) отколку граѓаните, стимулацијата на Европа беше дури и помала отколку што сугерираат бројките од насловите.

Економските историчари ќе се осврнат на финансискиот крах од 2008 година, на кризата со јавниот долг по 2009 година што следеше, и на пандемијата како низа можности што европските елити избраа да ги пропуштат, наместо тоа да ги применат мерките за штедење штом околностите ќе дозволат. Повеќето коментатори го обвинуваат за ова ирационалниот страв од инфлација (поради, да речеме, колективната меморија на Германците за Вајмарската Република), макроекономската неписменост или други фактори. Јас тврдев дека тоа е првенствено мотивирано од трајното класно непријателство кон работните луѓе во Европа.

Без разлика на причината, факт е дека Европа е пред моментот да ја направи истата грешка во најлошиот можен момент. Додека нашата индустрија и инфраструктура опаѓаат по долгогодишно недоволно инвестирање, САД доживуваат инвестициски бум, што се должи на политиката на претседателот Џо Бајден, кој доделува огромни субвенции за компаниите (вклучувајќи европски фирми) кои инвестираат во Америка, главно во зелена технологија.

ЕУ, во меѓувреме, реагира на единствениот начин на кој се чини дека знае: со потези за враќање на фискалните правила кои ќе ги оживеат политиките на штедење кои на прво место предизвикаа релативно омаловажување на Европа.

Тоа е напишано на ѕидот. Европа ќе крева врева околу формирањето сопствен инвестициски фонд за да се спротивстави на новите индустриски политики на Америка, но резултатот ќе биде под нивото и разделувачки како што беше Фондот за закрепнување.

Како што Европа продолжува да губи почва, а нејзиниот нето извоз во Америка и Кина опаѓа (исто така поради политиките за „неризик“ што САД ги наметнуваат на ЕУ), европските протекционисти ќе стекнат предност, свртувајќи го својот гнев повеќе кон Кина отколку кон Америка. И покрај тоа, трошоците за префрлање од евтиниот гас на „Гаспром“ на скапиот течен природен гас што се испорачува од Мексиканскиот Залив, наскоро ќе ги надминат трошоците за напредните соларни панели (кои само Кинезите можат да ги обезбедат по ниски цени), заедно со трошоците за целата транзиција со зелена енергија.

Во моментов, европскиот коментатор сè уште е загрижен за инфлацијата, што е разбирливо со оглед на тоа што нашите конгломерати ја искористија својата пазарна моќ за да ги здебелат своите профитни маржи за време на кризата на трошоците за живот. Но, под површината на европската економија, вистинската опасност е свежата рецесиска динамика – што веќе можеме да ја видиме во податоците за понудата на пари и вкупните инвестиции.

Не е потребен пророк за да се види што ја чека на Европа додека се враќа штедењето. Животот во Европа ќе продолжи да станува поскап бидејќи реалните плати паѓаат и квалитетот на работните места се влошува. Во меѓувреме, Европа, како идеја и ентитет, ќе го следи поголемиот дел од работните луѓе во Европа по тесниот пат по кој одат повеќе од една деценија.

(Јанис Варуфакис, поранешен министер за финансии на Грција, е лидер на партијата МеРА25 и професор по економија на Универзитетот во Атина. Текстот е дел од мрежата на „Проект синдикејт“.)