Се продава хотел Југославија, еден од симболите на Белград


Агенцијата за лиценцирање на стечајни управници (АЛСУ) на својата веб-страница објави дека продава 100 отсто од компанијата „Дунав Риверсајд“ во стечај, која е сопственик на хотелот Југославија.

Како што е наведено во огласот на веб-страницата на АЛСУ, вредноста на вкупниот имот на „Дунав Риверсајд“ е 6,53 милијарди динари (околу 55,7 милиони евра), додека почетната цена на лицитацијата, која ќе се одржи за нешто повеќе од еден месец (22 март) да биде повеќе од двојно помал, 3,18 милијарди динари (околу 27,1 милиони евра).

Инаку, Хотел Југославија е еден од најстарите луксузни хотели во некогашната федерација. Беше отворен во 1969 година како „еден од најудобните и најлуксузните“ хотели во Југославија и „меѓу првите 5 најголеми и најубави хотели во Европа“. Тој беше затворен за посетители во 2006 година, но една половина од хотелот беше повторно отворена во 2013 година во форма на гарни хотел со три ѕвезди.

На јавното наддавање кое ќе се одржи во просториите на стечајниот должник, односно самиот хотел Југославија, на заинтересираните купувачи ќе им бидат понудени:

Хотел Југославија, т.е. деловен простор во подрум, приземје, мезанин и осум ката
Градежно земјиште со вкупна површина од 45.613 метри квадратни (13.981 квадратни метри под згради, 31.632 метри квадратни со згради). Сопственоста на земјиштето е споделена со МВ Инвестмент доо Београд, при што АЛСУ коментира дека не е извршено правно разграничување во однос на утврдување на сосопственички удели.
Друг имот на стечајниот должник т.е. скулптура со лустер и биста (дело на Александар Зарин)
Депозитот за учество во продажбата изнесува 1,27 милијарди динари (односно 10,8 милиони евра).

Право на учество во постапката за продажба имаат сите правни и физички лица кои продажната документација ќе ја купат по цена од три милиони динари без ДДВ и ќе уплатат депозит на сметката на стечајниот должник, односно ќе обезбедат неотповиклив првокласен банкарска гаранција се плаќа при прв повик, пренесува Блиц.

Скулптурата со лустерот и бистата (дело на Александар Зарин) имаат, како што се наведува во огласот, историска и уметничка вредност.

Познатиот лустер-таваница, кој, како што истакнуваат од АЛСУ, е прогласен за имот кој ужива претходна заштита согласно одлуката на Музејот за применета уметност, додека бронзената биста која е дел од фонтаната Воден цвет на Александар Зарин, била утврдено дека е културно добро со одлука на Народниот музеј на Србија.

Како што пишува во огласот, пред Стопанскиот суд во Белград е во тек парничната постапказа дел од имотот што влегува во правното лице.