Пристигна првата помош за Газа од американското пловечко пристаниште

Се предвидува на овој начин помош да се испорача со 150 камиони дневно, но тоа е премалку за големите потреби на населението на Газа


 

Камиони со многу потребна помош за Појасот Газа тргнаа преку новоизграденото американско пристаниште и во опколената енклава за прв пат во петокот, бидејќи израелските ограничувања на граничните премини и тешките борби ја попречија испораката на храна и други залихи.

Пратката е прва во операцијата за која американските воени претставници предвидуваат дека би можела да достигне до 150 камиони дневно, додека Израел притиска на јужниот град Рафа во својата 7-месечна офанзива против Хамас.

Но, САД и хуманитарните групи предупредуваат дека проектот за пловечко пристаниште не е замена за копнените испораки што би можеле да ја донесат целата храна, вода и гориво потребни во Газа. Пред војната, повеќе од 500 камиони влегуваа на територијата во просек на ден.

Успехот на операцијата, исто така, останува слаб поради ризикот од напад на милитантите, логистичките пречки и зголемениот недостиг на гориво за камионите да работат поради израелската блокада на Газа од нападот на Хамас на 7 октомври.

Агенциите за помош велат дека им снемува храна во јужниот дел на Газа, а горивото се намалува, додека Американската агенција за меѓународен развој и Светската програма за храна велат дека гладот веќе го зафатил северниот дел на Газа.

Војниците го завршија инсталирањето на пловечкото пристаниште во четвртокот, а Централната команда на американската војска соопшти дека првата помош преминала во Газа во петокот во 9 часот. Се вели дека ниту еден американски војник не излегол на брегот во операцијата.

Координативната агенција на ОН за хуманитарна помош соопшти дека почетокот на операцијата е добредојден, но не и замена за испораките по копно.

„Мислам дека сите во операцијата го кажаа тоа: Секоја и секаква помош во Газа е добредојдена по кој било пат“, изјави за новинарите во Женева во петокот портпаролот Јенс Лерке, од Канцеларијата за координација на хуманитарни прашања. Добивањето помош за луѓето во Газа „не може и не треба да зависи од пловечки пристаниште далеку од местото каде што потребите се најакутни“.

ОН претходно соопштија дека испораките на гориво што се носат преку копнените патишта се целосно запрени и тоа би го отежнало донесувањето на помошта до луѓето во Газа.

Американскиот претседател Џо Бајден го нареди проектот на пристаништето, кој се очекува да чини 320 милиони долари. Товарите со помош ќе бидат депонирани во пристанишен објект изграден од Израелците југозападно од градот Газа, а потоа ќе бидат дистрибуирани од хуманитарните групи.

Американските власти соопштија дека првичната пратка изнесувала дури 500 тони помош. САД тесно координираа со Израел за тоа како да ги заштитат бродовите и персоналот што работи на плажата.

Но, сè уште има прашања за безбедноста на хуманитарните работници кои ја дистрибуираат храната.

Помошта за морскиот пат се собира и проверува на Кипар, потоа се товари на бродови и се носи на околу 320 километри до големото пловечко пристаниште во близина на брегот на Газа. Таму, палетите се пренесуваат на камионите кои потоа возат на армиските чамци, кои ќе ги префрлат камионите од пристаништето до пловечката патека закотвена на плажата. Откако камионите ќе ја испуштат помошта, тие се враќаат во бродовите. (АП)