Прилеп доби одделение со магнетна резонанца


Премиерот  Димитар Ковачевски придружен од министерот за здравство Беким Сали денеска го отвори одделението за магнетна резонанца во рамки на одделот за рентген во ЈЗУ Општа Болница со проширена дејност – Прилеп.
-Одделението со нова магнетна резонанца во Прилеп е дел од приоритетите на Владата и на Министерството за здравство. Освен во човечкиот капитал, сериозно да инвестираме и во опремување и реновирање на здравствените установи.Магнетната резонанца е од огромно значење и придобивка за граѓаните на Прилеп и околината. Во овој оддел од денеска највисока здравствена услуга неопходна за точна дијагностика ќе добиваат околу 120.000 граѓани, рече премиерот Ковачевски на отворањето.
Според него, по повеќе од 50 години болницата добива модерен апарат за магнетна резонанца и сега ќе може уште полесно и поцелосно да ја остварува својата мисија – да обезбедува квалитетна здравствена услуга за населението од Прилеп, Крушево и Македонски Брод и за целиот овој регион, вклучително и Кавадарци.
-Граѓаните од Општина Прилеп и околината нема веќе да патуваат во Скопје или Битола за да ја добиваат оваа здравствена услуга. Сега им се отвора можност олеснет пристап, без дополнителни трошоци и време за термин, да ги добиваат резултатите веднаш.Апаратот го обезбеди Министерството за здравство, додека болницата ги обезбеди средствата за градежниот зафат и дополнителната опрема.Во изминатиот период е спроведена обука и пробни снимања од лекарскиот тим и другиот медицински персонал, кои се целосно подготвени да им ја пружат на своите сограѓани најдобрата здравствена услуга.Во изминатите две години пандемијата покажа дека инвестициите во јавното здравство се инвестиции во здравјето и иднината на нашата држава.Затоа продолжуваме со инвестиции во јавното здравство за мотивирани здравствени работници и задоволни граѓани, рече премиерот.
Тој потсети дека платите на сите вработени во здравството од почетокот на оваа година се зголемија за пет отсто и дека за оваа намена обезбедени се 600 милиони денари во Буџетот за 2022 година.
 
-За четири години основната плата на лекарите специјалисти ја зголемивме за 40%, на медицинските сестри помеѓу 20 и 23%, на општите лекари за 25%, додека на здравствените соработници за 15%.Го коригиравме коефициентот за дежурства, а на младите специјализанти им овозможивме здравствено осигурување, платени дежурства и месечен надомест во висина на основната плата на општ лекар, порача Ковачевски.