Претседателот на Боцвана ѝ се заканува на Германија: Ќе депортираме 20.000 слонови


AFRICAN ELEPHANTS

Претседателот на Боцвана, Мокгвееци Масиси, се закани дека ќе испрати 20.000 слонови во Германија додека двете земји се расправаат околу увозот на ловечки трофеи. „Нема шега“, изјави тој за германскиот таблоид „Билд“ во вторникот.

Масиси ја нападна германската федерална влада, а особено Министерството за животна средина, предводено од министерката на Зелените, Штефи Лемке, поради обидот да се забрани увозот на трофеи и покрај пренаселеноста на слонови во Боцвана.

„Многу е лесно да се седи во Берлин и да се има мислење за нашите работи во Боцвана. Ние ја плаќаме цената за да ги зачуваме овие животни“, рече тој.

Боцвана има околу 130.000 слонови
Боцвана, која според претседателот е дом на околу 130.000 слонови, веќе испратила 8.000 во Ангола. Таква понуда би сакале да упатиме и до Сојузна Република Германија“, најави Масиси. „Не прифаќаме не за одговор. Сакаме нашите слонови да шетаат слободно. Ако толку многу ви се допаѓаат, ве молиме прифатете го овој подарок од нас“, додаде тој.

Официјални лица во јужноафриканската земја веќе протестираа против можната забрана на Обединетото Кралство на ловците на сафари да увезуваат трофеи, предупредувајќи во март дека ќе испратат 10.000 слонови во лондонскиот Хајд парк.

ПЕТА: Тоа е хоби на богатите
Организацијата за права на животните ПЕТА ги поддржува плановите на германскиот министер за ограничување и евентуално забрана на увозот, нарекувајќи го ловот на трофеи „хоби на богатите, заморени луѓе кои имаат повеќе пари отколку морал“.

„Огромните суми што ловците аматери ги трошат за лов не завршуваат кај сиромашното население или администрацијата на националниот парк, туку речиси исклучиво во џебовите на туроператорите и сопствениците на фарми за дивеч“, изјави портпаролот на ПЕТА за „Политико“. Боцвана треба целосно да го забрани ловот на трофеи и наместо тоа да се потпира на фототуризмот за да генерира приход, додаде портпаролот, истакнувајќи дека живите животни ќе направат повеќе за имиџот на земјата.

Претседателот: Слоновите газат луѓе, уништуваат посеви
Претседателот на Боцвана ја опиша ситуацијата со слоновите во неговата земја како сериозна. Слоновите ги газеа луѓето до смрт, посевите беа уништени, а селата беа опустошени.

Тој, исто така, го покани министерот да изврши увид во заштитата на дивиот свет во Боцвана. Неговата земја заработува повеќе „од која било друга земја во светот“, нагласи тој, додавајќи дека забраната за увоз на трофеи ќе ја влоши сиромаштијата.

Германското здружение за заштита на животните ги нарече плановите на владата „одамна задоцнети“ и го сподели извештајот за 2022 година со „Политико“, тврдејќи дека таквите ловови всушност ги влошуваат постојните нееднаквости во општеството наместо да ги намалуваат.