Правејќи скара предизвикале пожар во Националниот парк Фрушка гора

Во ЈП „Национален парк Фрушка Гора“ граѓаните правејќи скара на местото Думбово предизвикале пожар.

„Пожарот избувна денес околу 11 часот по полноќ, а противпожарната бригада„ Беоцин “и чуварската служба на националниот парк ЈП Фрушка Гора го локализираа пожарот  околу 14 часот“, соопштил Националниот парк за Танјуг

Пожарот бил видлив дури и од гребенот, од Бранковац можел да се види чадот од Думбово.

-Постоеше голема закана да се повлече на високата шума и да се прошири до недоглед. Причината ечовечки фактор. Во подрачјето на Националниот парк беа запалени над десет хектари ливади и ниска вегетација. Ние поднесовме кривична пријава против лицата, изјавиле за Танјуг од Националниот парк