Овие три навики влијаат на зголемување на шеќерот во крвта


Д-р Едмонд Хакими и нутриционистот Триста Бест открија кои грешки ги прават повеќето луѓе секој ден што можат да го зголемат нивото на шеќер во крвта.

Храната со висок гликемиски индекс брзо го зголемува шеќерот во крвта. Но, освен храната, некои навики кои ги практикуваме секојдневно можат да придонесат за нагло скокови на шеќерот во крвта. Д-р Едмонд Хакими и нутриционистот Триста Бест открија кои грешки ги прават повеќето луѓе секој ден кои можат да го зголемат нивото на шеќер во крвта.

1. Недостаток на сон

Недоволното спиење може да го зголеми шеќерот во крвта, попречувајќи ја способноста на телото ефикасно да ја регулира гликозата. Недостатокот на сон ја намалува чувствителноста на инсулин, што го отежнува одговорот на клетките на инсулинот, што резултира со повисоки нивоа на шеќер во крвта. „Кога не се одмараме доволно, телото произведува повеќе кортизол, хормон на стрес, што може да предизвика зголемување на шеќерот во крвта. Лошиот сон ја намалува и чувствителноста на инсулин, што го отежнува стабилизирањето на нивото на шеќер“, објаснува докторот.

2. Прескокнување оброци

Кога ќе прескокнете оброк, шеќерот во крвта првично може да се намали, а телото потоа ослободува гликоза за да го надомести дефицитот. Ова често предизвикува ослободување на стрес хормони, како што е кортизол, што може да доведе до скок на шеќерот во крвта. „Прескокнувањето на оброк може да изгледа безопасно, но често доведува до ниски нивоа на шеќер во крвта кои се зголемуваат кога конечно јадеме. Овој циклус може да го наруши телото, особено ако првиот оброк е богат со јаглени хидрати, што доведува до брз скок на шеќерот. “, истакнува докторот.

3. Недоволна физичка активност

Кога не сме активни, гликозата подолго останува во крвта, што го зголемува нивото на шеќер. Редовното вежбање ја зголемува чувствителноста на инсулин, овозможувајќи им на клетките подобро да реагираат на инсулинот. Д-р Хакими вели: „Физичката активност им помага на мускулите да ја искористат гликозата за енергија, што го намалува шеќерот во крвта. Кога сме претежно неактивни, особено после јадење, нивото на шеќер останува подолго, што врши дополнителен притисок на инсулинот и го отежнува стабилизирањето на шеќерот .