Оперите на Вагнер се долги, ама вреди да се истрае


Скопје вечерва се спрема за најексклузивниот настан на сезоната: за првпат на македонската оперска сцена, Софиската опера и балет ќе прозвучи со творештвото на големиот оперски реформатор Рихард Вагнер, со неговата ‘Валкира’, како дел од она што особено се издвојува од годинашната понуда на 52. Мајски оперски вечери. 

Директорот на НОБ, Васо Ристов, на пресот со новинарите,  рече дека „Валкира“ е спектакл и дека претставата е речиси распродадена, а уметничкиот директор на Операта, Орце Ицковски кажа дека македонската публика ќе има привилегија за првпат да го слушне во целост ова дело на Вагнер.

 

Тим од над 100 луѓе од солисти, Оркестар, Хор и Балет на Софиската опера и балет и четири камиони со костими и сценографија дојдоа во Скопје за изведбата на операта „Валкира“ во Националната опера и балет (НОБ) . Вечерва, ексклузивниот настан почнува во 18 часот, и ќе трае до доцна во ноќта, до 23 часот. 

Претставата е во режија на Пламен Карталов, член на Бугарската академија на науките, оперски менаџер и професор, кој 16 години е директор на Софиската опера и балет. Ќе диригира Еван Алексис Крист од САД. Меѓу солистите во „Валкира“ се Маријана Цветкова, Мартин Илиев, Ангел Христос, Гергана Русекова, Цветана Бандаловска и Станислава Момекова.

Од сите композитори, Рихард Вагнер останува најконтроверзен. Ниту еден друг класичен музичар не буди таков фанатизам, за и против. Речиси сите негови значајни дела се опери, форма што тој повторно ја измислил, а главните се напишани во непрекинат опсег на музика. Тие се исто така многу долги.

Двете најпознати музички дела на Вагнер не можеа да бидат поразлични. Ова вреди да се запамети, бидејќи музиката на Вагнер понекогаш е погрешно стереотипна како само гласна. „Валкирите“ е навистина гласна – и воинствена, исто така. Френсис Форд Копола ја користеше за да го придружува воен хеликоптер во Виетнам за напад врз село во „Апокалипса сега“.

Контрастот со тивкиот невестински рефрен од операта „Лоенгрин“ не може да биде поголем. Попознат како „Еве доаѓа невестата“, мелодијата на Вагнер се користи ширум светот на свадби.

Како Вагнер ја смени операта и музиката тука.