Океаните апсорбираа рекордни нивоа на CO2 минатата година – најтопли се во последните 1.000 години


Екстремно високите температури на океаните во 2023 година дополнително придонесоа за тешки временски настани ширум светот бидејќи климатската криза продолжува да се интензивира, пишува Гардијан.

Минатата година, океаните апсорбираа 90% од топлината заробена од емисиите на јаглерод, создадена од согорувањето на фосилните горива, што е еден од најјасните показатели за глобалното затоплување. Според научниците, 2023 година беше рекордна за апсорпција на топлина во океаните, а податоците покажуваат дека во изминатата деценија океаните секоја година стануваат сѐ потопли.

Топлината, исто така, доведе до рекордни нивоа на стратификација во океаните, процес во кој стратификацијата на густината на морската вода станува посилна. Ова го ограничува мешањето на подлабоките, поладни и похранливи води со површинските води. Ова ја намалува количината на кислород во океаните, го загрозува морскиот живот, а исто така ја намалува количината на јаглерод диоксид и топлина што морињата и океаните треба да ги апсорбираат во иднина.

Веродостојните мерења на температурата на океаните датираат од 1940 година, но сега се верува дека океаните се најтопли во последните 1.000 години и се загреваат побрзо отколку во кое било време во изминатите 2.000 години. Како најчеста мерка за климатската криза, глобалната просечна температура на воздухот значително се зголеми и во 2023 година. Сепак, температурите на воздухот се повеќе под влијание на природните климатски промени, како што е минатогодишниот климатски феномен Ел Нињо.

„Последиците ќе станат многу полоши“
„Океаните ни го кажуваат најдоброто за тоа што се случува со светот, а податоците покажуваат зголемување на затоплувањето од година во година“, вели професорот Џон Абрахам од Универзитетот Сент Томас во Минесота, дел од тимот што ги презентираше најновите податоци.

„Веќе се соочуваме со последиците и тие ќе станат многу полоши ако не преземеме мерки“, рече тој. „Но, ние денес можеме да го решиме овој проблем со помош на ветерот, сонцето, хидроенергијата и зачувувањето на енергијата. Кога луѓето ќе го сфатат тоа, тоа ќе биде пресвртница. Можеме да воведеме нова енергетска економија на иднината, заштедувајќи пари и животна средина во исто време“, рече Абрахам и предупреди:

„Ако не ја промениме траекторијата на климатските промени, ќе имаме повеќе екстремни временски настани, повеќе климатски нарушувања, повеќе климатски бегалци, повеќе губење на земјоделската продуктивност. Ќе имаме милијарди долари трошоци и огромни проблеми кои можеа да се избегнат. И воопшто, најмногу ќе страдаат најмалку одговорните, што е огромна неправда“, заклучи Абрахам.